Fintechové inovace brzdí právní fušeřina

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Sobota se měla stát zlomovým okamžikem pro podobu evropského, potažmo tuzemského bankovního byznysu. Třináctého ledna totiž v Česku vstoupila v platnost novela zákona o platebním styku, která bankám nařizuje poskytovat informace o účtech klientů třetím stranám z řad fintechových firem. Celá řada parametrů novely známé jako PSD2 ovšem zůstává nedořešena, odborníci tak soudí, že proměna trhu s bankovními službami bude podstatně pomalejší, než by se mohlo zdát.

 

„Účinná není drtivá většina unijních prováděcích předpisů včetně standardů, vyhlášek a doporučení, které jsou nutné pro zajištění fungování nových služeb podléhajících regulaci. Tento stav není optimální pro nikoho a přináší určitá rizika i pro klienty,“ stojí v lednové analýze České bankovní asociace.

„Fintechy již od soboty mohou přistupovat do všech bank, ovšem ne tím nejvýhodnějším a nejbezpečnějším způsobem. Každá norma či regulace vyžaduje jistý čas na adopci. Nejinak tomu bude i v případě PSD2,“ je přesvědčen šéf softwarové společnosti BSC Petr Koutný.

Také evropský bankovní regulátor EBA je vůči domnělé fintechové revoluci prozatím skeptický. Ve své prosincové zprávě zmiňuje složitou právní situaci z hlediska nástupu technologických firem do byznysu bankovních služeb a apeluje na banky, aby se nové legislativě přizpůsobily co nejdříve. Těm teď začalo půldruhého roku trvající přechodné období, ve kterém se musejí na nová pravidla adaptovat.

„PSD2 podle mého názoru nepřinese revoluci, o které se všude mluví. Novela nezahýbe ani managementem osobních financí, ani nepřiměje Čechy, aby ovládali své bankovní účty prostřednictvím třetích stran,“ soudí majitel a šéf fintechové společnosti Twisto Michal Šmída.

Podle dalších odborníků se banky v následujících letech rozdělí na dvě skupiny. „Na ty, které se budou bránit většímu otevření a budou jen víceméně naplňovat podmínky dané legislativou, a na ty, které v nové iniciativě rozpoznají příležitost a najdou si způsob, jak požadovanou otevřenost monetizovat ve svůj prospěch,“ dodává Koutný.

Specifickým odvětvím fintechu jsou i kryptoměny, vše o nich najdete zde >>>

Tomuto modelu odpovídá i postoj bank. Zatímco Česká spořitelna se třetím stranám otevřela už během roku 2015 a banka Creditas loni, fintech má zatím zavřené brány v Raiffeisenbank nebo v ČSOB.