Ruské železnice mají nového šéfa. Jakunin odchází do vysoké politiky

Expres Rossija na Transsibiřské magistrále

Expres Rossija na Transsibiřské magistrále Zdroj: Clay Gilliland, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Novým šéfem ruských státních železnic se stal Oleg Belozerov (45), který byl doposud prvním náměstkem ministra dopravy. Belozerov ve funkci nahradí Vladimira Jakunina, který tento týden oznámil, že se chce ucházet o senátorské křeslo. Jakunin je znám svým dobrým vztahem s českým prezidentem Milošem Zemanem.

Novým šéfem ruských státních železnic se stal Oleg Belozerov (45), který byl doposud prvním náměstkem ministra dopravy. Belozerov ve funkci nahradí Vladimira Jakunina, který tento týden oznámil, že se chce ucházet o senátorské křeslo. Jakunin je znám svým blízkým vztahem s českým prezidentem Milošem Zemanem.

ITAR-TASS napsal, že ruský premiér Dmitrij Medveděv na setkání s Belozerovem řekl, že ho uvolňuje z funkce náměstka ministra dopravy a rozhodl se ho jmenovat do čela ruských drah. Belozerov má podle něj zkušenosti s prací v oblasti dopravy a železnic a v posledních letech se zabýval otázkami jako je rozvoj silnic a železnic.

Ruská státní monopolní železniční společnost má více než milion zaměstnanců a spravuje 85 tisíc kilometrů kolejí, což je třetí největší železniční síť na světě. Firma je důležitá pro rozsáhlý energetický, těžařský a zemědělský sektor. Jakunin byl ve vedení železnic deset let, za jeho éry se však firma dostala do problémů, mimo jiné i kvůli špatnému řízení, a loni se propadla do ztráty 99,32 miliardy rublů (35,8 miliardy korun). V březnu list Vedomosti s odvoláním na dopis společnosti napsal, že železnice budou potřebovat k zajištění čistého zisku do roku 2020 státní dotaci 460 miliard rublů.

Zelená z Kremlu

Jakunin je považován za jednoho z nejmocnějších ruských oligarchů s těsnými vazbami na Kreml. Podle informací, které pronikly do médií, své politické záměry konzultoval s prezidentem Vladimirem Putinem. Senátorské křeslo pro Jakunina je téměř jisté a podle zákonů by po získání parlamentního mandátu musel opustit funkci ředitele státních drah.

Jakunin je od loňského března vystaven americkým sankcím za aktivní podporu okupace Krymu. Sankce Evropské unie se na něj nevztahují. V Rusku je častým terčem kritiky ruské opozice.

V zahraničí je Jakunin znám pořádáním politické konference Dialog civilizací na řeckém ostrově Rhodos, kterou loni navštívil český prezident Miloš Zeman. Letos v květnu se oba také setkali v Moskvě u příležitosti oslav 70. výročí konce druhé světové války.