Rusko bude prodávat více ropy do Asie. Švédsko zvýšilo úrokové sazby nejvíce za 30 let

Rusko bude kvůli přetrvávajícím evropským sankcím prodávat více ropy do Asie. Indie a Čína už teď odebírají o 54 procent více ruského paliva než loni.

Rusko bude kvůli přetrvávajícím evropským sankcím prodávat více ropy do Asie. Indie a Čína už teď odebírají o 54 procent více ruského paliva než loni. Zdroj: e15.cz

Německá vláda ovládne Uniper.
Německý kancléř Olaf Scholz se převzetím Uniperu snaží zastavit současnou krizi na trhu s energiemi.
Švédská centrální banka Riksbank zvýšila základní sazbu o celý procentní bod na 1,75 procenta, tedy nejvíce za posledních 30 let.
Burza v Hongkongu se chystá na největší IPO letošního roku. Své akcie zde poprvé nabídne k prodeji čínský výrobce elektromobilů Leapmotor.
5
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 264. den roku, svátek má Matouš, před čtyřiceti lety deklarovala Organizace spojených národů (OSN) 21. září jako Mezinárodní den míru. 

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

Německá vláda přebírá Uniper

Znárodnění krachujícího energetického gigantu Uniper, který přeprodává zemní plyn i do Česka, vstupuje do finální fáze. Firma v úterý potvrdila, že dostane od německé vlády finanční injekci ve výši osm miliard eur, téměř 200 miliard korun. Berlín následně odkoupí vlastnický podíl největšího akcionáře Uniperu - finské společnosti Fortum. Uniper je největším německým odběratelem ruského plynu a kvůli současné energetické krizi přichází zhruba o sto milionů eur denně.

Čtěte podrobnosti >>>

Moskva bude prodávat více ropy do Asie

Rusko, které je zatížené západními sankcemi kvůli invazi na Ukrajinu, bude v následujících měsících pravděpodobně dodávat více fosilních paliv do Asie. Indie a Čína už teď nakupují od Rusů 2,7 milionu barelů ropy denně, což je o 54 procent více než před rokem. Toto množství zřejmě výrazně naroste po letošní zimě, kdy Evropská unie zcela zakáže dovoz ropy a ropných produktů z Ruska. Česko je mezi hrstkou unijních zemí, které dostanou z ropného embarga dočasnou výjimku.   

Švédsko zvedlo úrokové sazby nejvíce za třicet let

Švédská centrální banka v úterý zvýšila základní úrokovou sazbu o celý procentní bod na 1,75 procenta. Zároveň upozornila, že sazby vzhledem k vysoké inflaci v příštích šesti měsících nadále porostou. Jedná se o nejpřísnější utažení měnové politiky v této zemi od roku 1992. Krok centrálních bankéřů překvapil i většinu analytiků. Inflace ve Švédsku v srpnu stoupla na devět procent, nejvýše za tři dekády.  

Největší hongkongské IPO letošního roku

Na akciovou burzu v Hongkongu vstupuje čínský výrobce elektromobilů Leapmotor. Očekává se, že jeho tržní ohodnocení přesáhne 8,1 miliardy hongkongských dolarů, asi 26 miliard korun. Jedná se tak o největší IPO na tomto trhu od začátku letošního roku. Prostředky, které Leapmotor přes primární úpis akcií získá, plánuje využít ke svému rozvoji a navýšení výrobní kapacity.    

Evropské akcie jsou nejlevnější za jedenáct týdnů

Burzy s cennými papíry v západní Evropě včera oslabily pošesté v řadě a uzavřely obchodování na nejnižší úrovni za posledních jedenáct týdnů. Investoři se zřejmě stále obávají zvyšování úrokových sazeb. Panevropský index STOXX Europe 600 se snížil o 1,09 procenta. Německý DAX odepsal 1,03 procenta. Britský FTSE 100 ztratil 0,61 procenta. Francouzský CAC 40 klesl o 1,35 procenta a nizozemský AEX odevzdal 0,57 procenta.   

Stane se dnes

  • Prezident Spojených států Joe Biden bude na okraj zasedání Valného shromáždění OSN hovořit s novou britskou premiérkou Liz Trussovou. Jde o jejich první osobní setkání od nástupu Trussové do funkce. 
  • Americká centrální banka Fed oznámí na závěr dvoudenní schůzky své rozhodnutí k měnové politice. Ekonomové odhadují, že opět zvýší základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu do úrovně tři až 3,25 procenta. 
  • V Turecku by mohl padnout rozsudek v procesu se starostou Istanbulu Ekremem İmamoğluem, jemuž za urážku volební komise hrozí až čtyři roky vězení. İmamoğlu patří k favoritům voleb, v nichž by mohl napřesrok porazit současného tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana.