Rusko chystá manévry ve Středozemním moři

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Rusko na začátku září uspořádá ve Středozemním moři vojenské cvičení, kterého se zúčastní více než 25 vojenských lodí a zhruba 30 letadel. S odvoláním na ruské ministerstvo obrany o tom informovala agentura TASS.

Manévrů, která se mají konat od 1. do 8. září, se zúčastní i ruský raketový křižník Maršál Ustinov. V mezinárodním vzdušením prostoru vykonají cvičení mimo jiné letouny Tu-160, schopné nést jaderné rakety, víceúčelové stíhací letouny Su-33 a bojová letadla Su-30SM námořního letectva.

Cvičení se bude konat na pozadí rostoucího napětí mezi Ruskem a Západem ohledně dění v syrské provincii Idlib, poznamenala agentura Reuters. Podle Západu chystá syrský prezident Bašár Asad v této poslední baště syrské opozice ofenzivu. Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová naproti tomu uvedla, že k novému útoku proti Sýrii se chystá Západ.

Rusko má u břehů Středozemního moře v syrském městě Tartús pronajatou námořní základnu. V Sýrii má Moskva také leteckou základnu Hmímím, obě vojenská zařízení leží jen několik desítek kilometrů od provincie Idlib.

Rusko v září mimo jiné plánuje jedno z nejrozsáhlejších vojenských cvičení Východ 2018 (Vostok 2018), kterého by se měla zúčastnit Tichomořská a Severní flotila a všechny letecké jednotky.