Vyměkne Putin? Kvůli penzijní reformě ztrácí popularitu, naznačil zmírnění návrhu

Vladimír Putin

Vladimír Putin Zdroj: ČTK

Vladimír Putin
Vladimír Putin
3
Fotogalerie

Ruský prezident Vladimir Putin naznačil, že je připraven změkčit návrh penzijní reformy, který vyvolal nesouhlas velké části veřejnosti. Informovala o tom agentura Reuters.

"Žádám vás, abyste nezapomněli, že naše rozhodnutí ovlivní osudy milionů lidí a musí být spravedlivé. Neměli bychom konat mechanicky, formálně, ale zastávat vyvážený a opatrný přístup," uvedl Putin směrem k zákonodárcům. Dodal, že si je vědom negativních reakcí, jež návrh vyvolal. Blíže se k němu vyjádří v nejbližších dnech.

Podle průzkumů reformu nepodporuje až devadesát procent Rusů. Na dění kolem návrhu reagovaly i Putinovy osobní statistiky. Jeho rating klesl na nejnižší úroveň za poslední čtyři roky, tedy od doby, kdy došlo k anexi Krymu.

Ačkoli návrh zákona rozdělil i vládní stranu Jednotné Rusko, ve Státní dumě prvním čtením prošel. Mezi občany ale vyvolal vlnu odporu. Tisíce lidí vyrazily do ulic, jen v Moskvě se protestů zúčastnilo na deset tisíc demonstrantů.

Na základě vládního návrhu se má postupně zvýšit odchod do důchodu z 60 na 65 let u mužů a z 55 na 63 let u žen. Střední délka života Rusů nyní dosahuje 72 let. Muži přitom mají naději na dožití 67 let. Podle aktuální studie se po dovršení reformy v roce 2028 penze nedočká 17 procent mužů.