Rusko dál útočí na pozice syrských rebelů. Nálety zabily 60 lidí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Kolem 60 mrtvých si vyžádal nálet ruských vzdušných sil na syrské město Maarat an-Numán držené protivládními povstalci. Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) si útok vyžádal také desítky zraněných. Tři desítky z nich jsou v kritickém stavu. Letadla cílila na místní soudní budovu a přilehlou věznici kontrolovanou frontou An-Nusra, což je organizace, která se hlásí k teroristům ze sítě Al-Káida.

Většinu z nejméně 57 obětí tvoří vězni a také dozorci a několik civilistů, včetně jednoho dítěte, uvedla agentura AFP s odvoláním na SOHR. V zařízení údajně byli drženi většinou odpůrci fronty An-Nusra.

AFP připomíná, že Maarat an-Numán leží na strategické silnici mezi Damaškem a severosyrským Halabem. Od roku 2012 mají město pod kontrolou zčásti neislamističtí povstalci a zčásti fronta An-Nusra.

Rusko je dlouhodobě obviňováno zejména západními státy, že svou vojenskou intervencí od září především slouží zájmům režimu syrského prezidenta Bašára Asada a útočí více na povstalecké skupiny, které se nehlásí k islámskému extremismu než na radikální organizaci Islámský stát (IS).

Podle OSN byla mezitím uzavřena dohoda o vyslání humanitárního konvoje do obléhaného syrského města Madájá, které ovládá protiasadovské opozice. Pomoc by měla vyrazit v pondělí. Podle OSN hrozí 40 tisícům obyvatelům obce smrt hladem. O vyhlášení lokálního příměří se vyjednávalo řadu měsíců.