Rusko dokončilo základnu v Arktidě, má podpořit jeho polární ambice

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Christopher Michel, Flickr.com (CC BY 2.0)

Rusko dobudovalo velkou vojenskou základnu v Arktidě, která má podpořit ambice Moskvy na využití nerostného bohatství polárních oblastí. Oznámila to rozhlasová stanice Rádio Svoboda s odvoláním na informaci ruského ministerstva obrany.

Základna nazvaná Arktický trojlístek vznikla na ostrově Alexandřina země, který je nejzápadnější výspou polárního souostroví Země Františka Josefa. Budování armádních objektů je podle Rádia Svoboda z 97 procent hotovo.

Rusko v oblasti Severního ledového oceánu posiluje svou vojenskou přítomnost na základě nově schválené vojenské doktríny, která severský region vzhledem k jeho nerostnému bohatství a strategické poloze označuje za oblast prvořadého významu. Moskva si v OSN nárokuje rozlehlou oblast Arktidy zasahující k Severnímu pólu a v polárních oblastech pořádá časté vojenské manévry.

Na nové základně podle Rádia Svoboda slouží zhruba 150 ruských vojáků, jimž stačí zásoby potravin a energie na půldruhého roku. Teploty v oblast dosahují 50 stupňů mrazu.

Rusko už v polárních oblastech vybudovalo základnu na ostrově Kotělnyj, který je součástí Novosibiřských ostrovů ve Východosibiřském moři. V Arktidě bylo podle ruských médií modernizováno nejméně 13 ruských vojenských letišť.

Alexandřina země