Rusko má plán na záchranu ekonomiky. Zmrazí výdaje, chystá reformy

Kreml

Kreml

Ruská vláda přijala plán na podporu zpomalující ekonomiky. Počítá v něm se zmrazením rozpočtových výdajů a s novými strukturálními reformami, informoval ministr financí Anton Siluanov. V pondělí americká ratingová agentura Standard & Poor's snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska do spekulativního pásma. Mluvčí prezidenta Vladimira Putina rozhodnutí ratingových agentur označil za „politicky motivované“.

Rusko se potýká s negativními dopady prudkého zlevnění ropy a také s důsledky sankcí, které na Moskvu uvalily západní země kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi. Předpokládá se, že ruská ekonomika letos klesne o čtyři až pět procent. Byl by to první pokles od roku 2009, kdy ruskou ekonomiku zasáhla celosvětová krize.

Ratingová agentura S&P v pondělí snížila své hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska o jeden stupeň na známku BB+, tedy do spekulativního pásma. Rozhodnutí znamená, že Rusko přišlo o investiční rating, takže řada finančních institucí teď bude nucena ruské cenné papíry prodat.

Siluanov už v pondělí uvedl, že rozhodnutí S&P ukazuje „pesimismus“ této agentury a nezohledňuje silné stránky ruské ekonomiky. Dnes prohlásil, že S&P možná do svého rozhodnutí nezapracovala nejnovější protikrizový plán, který je ve shodě s cílem ministerstva financí vrátit Rusko do roku 2017 k vyrovnanému rozpočtu.

Kreml počítá s dražší ropou

Tento cíl se opírá o cenu ropy na úrovni 70 dolarů za barel; pro srovnání, barel Brentu stál zhruba 48 dolarů. Vláda zároveň připravuje strukturální reformy, přičemž jejím cílem je neutrácet nezodpovědně ruské rezervy, uvedl také ministr.

Tempo růstu HDP Ruska:

Podle ruského expremiéra Michaila Kasjanova snížení ratingu odráží, jak západní lídři pohlížejí na hospodářské vyhlídky Ruska a jeho prezidenta.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov prohlásil, že rozhodnutí o ratingových známkách „jsou politicky motivovaná, a v důsledku toho je nepravděpodobné, že by je rozumné společnosti mohly a měly vzít v potaz“.