Rusko nabídne Ukrajině slevu na dodávky plynu

plynovod (ilustrační foto)

plynovod (ilustrační foto) Zdroj: Gazprom

Rusko nabídne Ukrajině slevu na dodávky plynu ve třetím čtvrtletí 40 dolarů (více než 980 korun) na 1000 metrů krychlových. Oznámil to ruský premiér Dmitrij Medveděv. Cena za dodávky by tak měla činit 247 dolarů za 1000 metrů krychlových, což je zhruba stejně, jako platí Ukrajina nyní.

Medveděv označil slevu za důležité opatření, které má pomoci ukrajinské ekonomice. Nyní, až do konce druhého čtvrtletí, má Ukrajina od Ruska slevu ve výši 100 dolarů za 1000 metrů krychlových.

Ruský prezident Vladimir Putin tento měsíc upozornil, že Rusko již nemůže poskytnout Ukrajině slevu v dřívější výši. Ukrajinská tisková agentura Unian si Putinova slova vyložila tak, že kvůli poklesu cen ropy na světových trzích si Rusko další slevy poskytované Ukrajině už nemůže dovolit.

Ruský dodavatel plynu Gazprom podle agentur žádá na třetí čtvrtletí od Ukrajiny 287,15 dolaru za tisíc metrů krychlových plynu, na čtvrté čtvrtletí pak 262,5 dolaru. Ukrajinci platili ve druhém čtvrtletí 247,2 dolaru za tisíc kubíků. Třístranná jednání Rusko-EU-Ukrajina o dodávkách plynu se uskuteční 30. června ve Vídni. Podle dnešní zprávy se jednání zúčastní také ruský ministr pro energetiku Alexandr Novak, napsala agentura Reuters.