Rusko nabízí rekonstrukci loňské katastrofy na lince MH17

trosky malajsijského letadlo na východě Ukrajiny

trosky malajsijského letadlo na východě Ukrajiny Zdroj: CTK/AP

Vyšetřovatelé sbírají trosky letu MH17 na východě Ukrajiny
Vyšetřovatelé sbírají trosky letu MH17 na východě Ukrajiny
Vyšetřovatelé sbírají trosky letu MH17 na východě Ukrajiny
Vyšetřovatelé sbírají trosky letu MH17 na východě Ukrajiny
4
Fotogalerie
Ruský výrobce protiletadlových raket Buk-M1, z nichž jedna zřejmě před rokem zničila malajsijský dopravní letoun nad Donbasem, navrhuje provést rekonstrukci zásahu letadla v pozemních podmínkách na jedné z testovacích ruských střelnic. Oznámila, agentura TASS s odvoláním na prohlášení ruského zbrojního koncernu Almaz-Antej.

Vedení firmy podle TASS navrhuje uspořádat experiment, při němž by u vyřazeného boeingu umístěného na zemi explodovala hlavice protiletadlové střely Buk-M1, umístěná vedle trupu. Firma prý hodlá pokus provést na vlastní náklady, ochotna je i přizvat „nezávislé zahraniční odborníky“ a zástupce velkých světových leteckých společností.

Ze zprávy TASS vyplývá, že s pomocí rekonstrukce chce Rusko vyvrátit podezření západních vyšetřovatelů, že raketa byla odpálena z povstaleckého území. Podle vedení Almaz-Antej je verze o tom, že vzbouřenci vypálili raketu z obce Snižne, kterou loni v červenci ovládali, neudržitelná. Již dříve firma oznámila, že raketa byla zřejmě vypálena z vesnice Zaroščanské, kterou v osudné době držela ukrajinská armáda.

„Výzkumy ukazují, že poškození malajsijského letounu vylučuje střet s raketou, vypálenou z obce Snižne,“ citovala agentura TASS z prohlášení Almaz-Antej. „Této verzi odporuje charakteristika rozptylu střepin rakety Buk-M1,“ uvedla firma. Testy by podle ní mohl „s konečnou platností vnést jasno do diskusí o typu rakety i místu, odkud byla odpálena“.

Přečtěte si více o tragédii letu MH17:

Argumenty výrobce raket Buk popírají nejen tvrzení většiny západních odborníků, kteří označují za viníky separatisty, ale je v rozporu i se základní vyšetřovací verzí ruských expertů. Ti totiž s odvoláním na svědky tvrdí, že malajsijský letoun nezasáhla raketa Buk, ale raketa typu vzduch-vzduch odpálená z ukrajinského vojenského letadla.

Dnes povstalecká agentura DAN přinesla zprávu, že se přihlásili další svědkové loňské katastrofy. Vypovídají údajně, že v době pádu malajsijského stroje slyšeli motory ještě dalšího letounu, který v okolí operoval.