Rusko po havárii v Jaroslavli zpřísňuje pravidla leteckého provozu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Ruský prezident Dmitrij Medveděv nařídil vládě zastavit provoz leteckých společností, které nejsou schopny zajistit bezpečnou přepravu cestujících. Podle tiskové služby Kremlu rovněž vyzval kabinet k vypracování návrhu zákona, který by umožnil zakázat činnost aerolinií bez soudního rozhodnutí a zpřísnit tresty za nedodržení pravidel technické přípravy a provozu dopravních letadel.

Medveděv se rozhodl zpřísnit pravidla leteckého provozu po letecké havárii, při níž ve středu u severoruské Jaroslavle havaroval letoun Jak-42 s hokejisty místního Lokomotivu, mezi nimiž byli i tři Češi. Ze 45 lidí na palubě nehodu přežili pouze dva. Katastrofa vyvolala sérii hloubkových kontrol, při níž bylo zatím z provozu vyřazeno kolem deseti strojů typu Jak-42.

Ruský prezident nařídil, aby byly do pravidel upravujících odbornou přípravu pilotů zařazeny mezinárodní standardy platné v zahraničí. Stát bude rovněž dotovat leasing dopravních letadel, která zaručují bezpečný provoz, a to i strojů zahraniční výroby. Subvencována bude i lokální a regionální letecká doprava.

Na vyšší úroveň by se v Rusku také měla dostat kontrola civilní letecké dopravy a její bezpečnosti. Do konce roku by měla vláda zajistit dovybavení letadel moderními varovnými systémy a rádiovými majáky.

Návrhy zákonů o zpřísnění trestů a zákazu činnosti leteckých společností bez rozhodnutí soudu mají být vypracovány do 20. prosince. Kroky, jež mají vést k zákaz provozu společností nedodržujících bezpečnostní pravidla leteckého provozu, má vláda připravit do poloviny listopadu.

Ruský tisk dnes na prezidentská rozhodnutí reagoval varováním, že navržené kroky nevyhnutelně zvýší ceny letenek. Lze rovněž očekávat, že počet leteckých společností zajišťujících osobní dopravu se dosti výrazně sníží. To může mít vliv na rychle se rozvíjející turistický průmysl i na dostupnost a zásobování odlehlých oblastí Ruské federace.