Rusko popřelo, že nabídlo Řecku členství v rozvojové bance BRICS

Řecký premiér Alexis Tsipras (vlevo) a ruský prezident Vladimir Putin při setkání v Moskvě (archivní foto z 8. dubna 2015)

Řecký premiér Alexis Tsipras (vlevo) a ruský prezident Vladimir Putin při setkání v Moskvě (archivní foto z 8. dubna 2015) Zdroj: CTK

Rusko popřelo, že nabídlo Řecku členství ve vznikající nové rozvojové bance, kterou společně buduje pětice velkých a dynamicky rostoucích zemí skupiny BRICS. Uvedl to dnes podle agentury Reuters ruský ministr financí Anton Siluanov. O údajné nabídce na členství Řecka ve vznikající banky informovala v květnu různá média.

„Nenabídli jsme (Řecku členství),“ sdělil Siluanov novinářům. Novou rozvojovou banku vytváří Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika. Řecká agentura ANA-MPA v květnu uvedla, že náměstek ruského ministra financí Sergej Storčak v rozhovoru, který jí poskytl, řekl, že nabídl účast v bance řeckému premiérovi Alexisu Tsiprasovi. Informaci pak převzala další média, včetně ruských, řeckých či jiných západních. Řecko by se tak stalo šestou zemí, která by se na budování nového finančního ústavu podílela, napsala tehdy také média.

Země BRICS představují asi 40 procent světové populace a pětinu výkonu globální ekonomiky. Očekává se, že jejich představitelé oficiálně zahájí činnost banky na každoročním summitu této skupiny, který se uskuteční příští týden v Rusku.