Rusko přesunulo rakety Iskander do Kaliningradské oblasti, prý nejde o nic neobvyklého

Systém Iskander během říjnového cvočení ruské armády

Systém Iskander během říjnového cvočení ruské armády Zdroj: profimedia.org

Nosič raket Iskander během vojenské přehlídky v ulicích Moskvy
Vozidla nesoucí systém Iskander na říjnovém armádním cvičení
Ruská enkláva Kaliningrad leží mezi Polskem, Litvou a Baltským mořem
Kaliningrad
Kaliningrad
10
Fotogalerie

Ruské ministerstvo obrany dnes potvrdilo přesun raketových systémů Iskander, schopných nést jaderné hlavice, do Kaliningradské oblasti. Mluvčí ministerstva podle agentury TASS uvedl, že nejde o nic neobvyklého; Iskandery se v minulosti do této části Ruska přesouvaly a dál budou přesouvat v rámci bojové přípravy. Sousední Litva vyjádřila obavy z toho, že Rusko provádí v oblasti vojenské cvičení, Varšava označila počínání Ruska za alarmující.

Mluvčí Igor Konašenkov rovněž uvedl, že ministerstvo nedělalo s přesunem žádné tajnosti a využilo ho k upřesnění parametrů amerického vojenského satelitu. Jeden Iskander byl podle něj záměrně "ještě před naložením k přepravě vystaven prolétajícímu výzvědnému satelitu USA s cílem upřesnit parametry činnosti tohoto kosmického aparátu".

 

"Rusko uskutečňuje v Kaliningradu vojenské cvičení a součástí jeho scénáře je rozmístění raketových systémů Iskander a schopnosti je použít," řekl agentuře AFP litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius. Dodal, že tyto rakety s doletem 500 kilometrů mohou zasáhnout třeba Berlín a cílem ruského kroku je podle něj získat od Západu ústupky v Sýrii a na Ukrajině.

 

 

 

Aktivity Ruska v Kaliningradské oblasti označil za "velmi alarmující" polský ministr obrany Antoni Macierewicz. Rusko dočasně rozmístilo systémy Iskander v oblasti již předloni a loni v rámci vojenských cvičení. Moskva také hrozila, že rakety Iskander rozmístí u Kaliningradu trvale jako protiopatření na případné budování protiraketové obrany v Evropě

"Operačně taktický raketový komplex Iskander je mobilní. V rámci plánu bojové připravenosti procvičují jednotky raketových vojsk po celý rok nácvik přesunu, přičemž překonávají velké vzdálenosti po území Ruské federace nejrůznějším způsobem: letecky, po moři anebo vlastními silami," uvedl mluvčí ruského ministerstva obrany.

 

Reagoval na páteční informaci představitele amerických výzvědných služeb, že Rusko začalo přesouvat raketové systémy Iskander-m do Kaliningradské oblasti. Podle jeho mínění by mohlo jít o politické gesto Moskvy k vyjádření nespokojenosti s aktivitami NATO.