Rusko připravuje právní kroky proti Ukrajině, kvůli nesplacenému dluhu

Dmitrij Medveděv

Dmitrij Medveděv Zdroj: ctk

Ruský premiér Dmitrij Medveděv nařídil své vládě, aby připravila právní kroky proti Ukrajině pro případ, že země Rusku nesplatí dluhopisy v hodnotě tří miliard dolarů (75 miliard korun). Informovaly o tom ruské zpravodajské agentury.

Splatnost dluhopisů vypršela v neděli. Kreml již dříve pohrozil, že Ukrajinu zažaluje, pokud do deseti dnů od uplynutí termínu splatnosti peníze neuhradí. Podle agentury RIA Novosti nemá Medveděv žádné pochybnosti o tom, že Kyjev dluh nesplatí.

Ukrajina již v pátek uvalila na splacení dluhu „moratorium“. „Jsme připraveni na právní kroky z ruské strany,“ prohlásil ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

Ukrajina se letos v říjnu dohodla s většinou majitelů dluhopisů na restrukturalizaci svého dluhu, která zahrnuje odpis dluhu ve výši 20 procent a prodloužení splatnosti. Rusko však požaduje splacení celé hodnoty dluhopisů.

Obavy ohledně právního sporu Kyjeva s Moskvou přiměly řadu investorů k prodeji ukrajinských dluhopisů, které jim letos díky příznivým podmínkám restrukturalizace přinesly solidní zisky. „Nedokážu si představit, jaká další vlna pozitivních zpráv by mohla z Ukrajiny přijít,“ uvedla Claudia Calichová ze společnosti M&G Investments.