Rusko přiznalo, že nedokáže pomoci všem sankcionovaným firmám

Alexei Kudrin

Alexei Kudrin Zdroj: www.kremlin.ru CC BY 3.0

Ruská vláda nebude schopna pomoci všem státním podnikům, které se kvůli západním sankcím dostaly do problémů při získávání financí. Důvodem jsou vysoké státní výdaje na sociální systém. Na konferenci o podnikatelských a investičních podmínkách v Rusku to podle agentury Reuters uvedl bývalý ruský ministr financí Alexej Kudrin.

Západní země v rámci sankcí uvalených na Moskvu kvůli jejímu postupu vůči Ukrajině omezily přístup řady ruských firem na své finanční trhy. Některé ruské státní i soukromé podniky již naznačily, že požádají vládu o peníze, aby se dokázaly s dopady sankcí vyrovnat.

Například největší ruská ropná společnost Rosněfť by údajně chtěla od státu získat zhruba 40 miliard dolarů, přes 850 miliard korun. „Podniky se obracejí na vládu, její pomoc je však omezená,“ uvedl Kudrin.

Ruský vicepremiér Arkadij Dvorkovič na konferenci prohlásil, že vláda bude hledat nové zdroje zahraničních investic, a to zejména v Číně a dalších asijských zemích. Kudrin tento plán přivítal, ale upozornil, že bude trvat 20 let, než se nové obchodní vztahy plně rozvinou.

Dvorkovič rovněž uvedl, že firma Rosněfť ještě o státní pomoc oficiálně nepožádala. Vláda je podle něj nicméně připravena její žádost důkladně přezkoumat. Vicepremiér rovněž prohlásil, že vláda v zásadě schválila investiční program Rosněfti. Podrobnosti o tomto programu však neposkytl.

Ekonomika bude stagnovat

Kudrin předpověděl, že ruská ekonomika bude v letošním roce stagnovat, nebo dokonce klesne. S hospodářským poklesem počítá bývalý ministr rovněž v příštím roce. Oficiální vládní prognóza přitom předpokládá, že ekonomika napřesrok stoupne o procento po letošním nárůstu o půl procenta.

Podle Kudrina by se ruská ekonomika mohla propadnout o tři až čtyři procenta v případě, že by západní země zpřísnily sankce vůči Rusku na úroveň sankcí vůči Íránu.