Rusko rozdá mezi firmy zasažené sankcemi miliardy dolarů

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: CTK

Rusko vytvoří protikrizový fond, aby pomohlo společnostem zasaženým západními sankcemi. Ve fondu, který příští rok vznikne z peněz určených pro penzijní fond a z některých přebytků v letošním státním rozpočtu, má být několik miliard dolarů.

Uvedl to ruský ministr financí Anton Siluanov, kterého z ruských médií citovala agentura Reuters.

Několik kol sankcí, které uvalil Západ na Moskvu kvůli jejímu spornému angažmá v ukrajinské krizi, omezilo přístup největších ruských bank a důležitých ropných společností k zahraničnímu kapitálu. Některé firmy již požádaly stát o pomoc, včetně největšího ruského producenta ropy Rosněfť, který tvrdí, že bude potřebovat 1,5 bilionu rublů, zhruba 844 miliard korun.

Siluanov podle ruských médií citovaných Reuters prohlásil, že rozhodnutí přestat posílat peníze do penzijního fondu přinese do rozpočtu dodatečných 309 miliard rublů. Do protikrizového fondu celá částka nepůjde. Fond ale prý obdrží nejméně 100 miliard rublů, přibližně 56 miliard korun, z přebytků v letošním rozpočtu.

„Těchto 100 miliard rublů bude v příštím roce přidáno do (protikrizové) rezervy, která nám umožní pomáhat našim společnostem,“ uvedl Siluanov. Podle agentury Reuters to bude druhý rok v řadě, kdy Rusko zastaví převody peněz z rozpočtu do penzijního fondu, z nějž pochází dávky pro důchodce, zdravotně postižené či rodiny, které ztratily živitele.

Siluanov údajně uvedl, že velikost protikrizové rezervy bude „významná“. Podle Reuters není jasné, jak velký fond bude.

Rubl klesl k dolaru na rekordní minimum

Ruský rubl v pondělí v reakci na nové západní sankce klesl na nové rekordní minimum 38 rublů za dolar. Už ve čtvrtek a v pátek rubl překonal březnové minimum 37 rublů za dolar. K euru ruská měna kolem 8:00 SELČ oslabovala zhruba o 0,6 procenta na 49,22 RUB za euro.

Nejnovější protiruské sankce Spojených států a Evropské unie ohlášené na konci minulého týdne dál omezily přístup některých velkých ruských ropných společností a státem vlastněných bank k zahraničnímu kapitálu.

Vývoj ceny rublu k dolaru za dva roky:

Graf 15. 9. 2014.Graf 15. 9. 2014. | capkova@mf.cz

„První reakcí bylo zklamání trhu - mnoho lidí doufalo, že Západ tento krok nepodnikne,“ sdělila podle agentury Reuters analytička Natalja Samojlovová ze společnosti Golden Hills-Kapital v Moskvě. Druhá reakce bude podle ní následovat brzy a bude záviset na tom, co učiní Rusko. Pokud se Kreml zdrží radikálních kroků, může se podle ní kurz rublu k dolaru vrátit na 37,50 RUB za dolar.

Ruské akciové trhy vykazovaly nepatrné změny, akciový index RTS měřený v dolarech stagnoval a rublový index MICEX stoupnul o 0,3 procenta.