Rusko rozmístilo u hranic s NATO rakety, mohou nést i jaderné hlavice

Nosič raket Iskander během vojenské přehlídky v ulicích Moskvy

Nosič raket Iskander během vojenské přehlídky v ulicích Moskvy Zdroj: CC BY-SA 3.0: A.Savin - Wikimedia Commons

Ruská armáda rozmístila při hranicích s NATO několik baterií mobilních taktických raket Iskander-M, které mají být odpovědí na budování amerického protiraketového štítu.

Nejméně deset raketových komplexů bylo podle německého listu Bild rozmístěno během posledních dvanácti měsíců v Kaliningradské oblasti a rovněž podél hranic pobaltských států Litvy, Lotyšska a Estonska. Rakety s dosahem asi 500 kilometrů mohou nést konvenční či jaderné hlavice a zasáhnout mohou prakticky kterýkoli cíl na území Polska a také část Německa, Litvy, Lotyšska a Švédska. Rakety Iskander mohou nést konvenční i jaderné hlavice.

O možnosti rozmístit Iskandery jako reakci na americkou protiraketovou obranu hovořil už v roce 2011 tehdejší ruský prezident a nynější premiér Dmitrij Medveděv. Vysoce mobilní a mimořádně přesná zbraň může být použita k útoku na protivzdušnou a protiraketovou obranu nepřítele. Raketa, označovaná v NATO jako SS-26 Stone, má přesnost zásahu kolem pěti metrů a doba přípravy k jejímu odpálení je maximálně čtvrt hodiny.

Účinná zbraň proti raketám Iskander podle západních zdrojů fakticky neexistuje. Spolehlivou ochranou není ani americký protiraketový systém Patriot, který chtějí Spojené státy trvale rozmístit v Polsku.