Rusko se zapojí do řecké privatizace, Tsipras ale Putina o pomoc nežádal

Řecký premiér Alexis Tsipras a ruský prezident Vladimir Putin

Řecký premiér Alexis Tsipras a ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin v úvodu ostře sledované schůzky s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem naznačil, že Rusko by mohlo vyjmout Řecko ze zákazu dovozu potravin. Ohledně případné ruské finanční pomoci podlomené řecké ekonomice Putin prohlásil, že žádná podobná žádost z řecké strany nepřišla. Rusko má ale zájem finančně podpořit řecké projekty, jejichž výnos by mohl přispět k umoření existujících řeckých dluhů. Případných privatizačních projektů řecké vlády se Rusko podle Putina zúčastní.

Sankce jsou celoevropský problém, který musí být v rámci celé Evropy i vyřešen, prohlásil Tsipras na tiskové konferenci. Řecké hospodářství odvetnými ruskými sankcemi velmi utrpělo, pokračoval premiér. „Byla to ruská odpověď na sankce EU, s nimiž nesouhlasíme,“ připomněl stanovisko řecké levicové vlády, která sankční spirálu opakovaně označuje za slepou uličku evropské diplomacie.

Řecko bylo v rámci EU nuceno vyhlásit sankce proti Rusku a není naší vinou, že jsme museli odpovědět stejně, konstatoval Putin. Sankční válku je třeba ukončit a s ní skončí i ruská omezení, dodal. Odpověď na přímou otázku, zda Moskva zruší sankce vůči Řecku, ale Putin ani Tsipras nedali.

Přečtěte si komentář Pavla Párala:

Ruská potravinářská inspekce ale provede koncem dubna kontrolu zemědělských podniků Maďarska, Kypru a Řecka, aby prověřila kvalitu potravin připravených k vývozu do Ruska, uvedl později v průběhu dne šéf ruské kontrolní organizace Rossselchoznadzor Alexej Alexejenko.

Podle Alexejenka vstoupili inspektoři Rosselchoznadzoru do kontaktu s veterinárními službami Maďarska, Řecka a Kypru, aby mohli v každé z těchto zemí prověřit asi 20 potravinářských provozů. „Automaticky obnovit dovoz nelze, trh se od zavedení sankcí změnil, přičemž dosti výrazně,“ konstatoval Alexejenko. V úvahu podle něj připadá obnovení dovozu ovoce, ryb a mořských produktů.

Putin s Tsiprasem na závěr jednání podepsali společné prohlášení, v němž podle agentury TASS „vyzvali ostatní země, aby se v mezinárodních vztazích zdržely použití síly nebo hrozby silou“. Oba státníci podpořili minské dohody o příměří na východě Ukrajiny a zdůraznili, že jejich dodržování je jedinou schůdnou cestou k řešení konfliktu v Donbasu. Tspiras svou nynější návštěvu označil za „začátek nového jara ve vztazích mezi Řeckem a Ruskem“.

Západní věřitelé těžce zadluženého Řecka, závislého od roku 2010 na masivní zahraniční pomoci, hledí na Tsiprasovu návštěvu v Moskvě jako na další pokus Atén využít vztahů s Ruskem jako potenciální trumf při vyjednávání o splácení dluhů. Někteří analytici považují Tsiprase za možného „trojského koně“ Moskvy v Evropské unii.

Od splátky ke splátce

Řecko nyní žije od jedné splátky dluhu ke druhé a peníze na jejich úhradu získává stále obtížněji. Na trh dlouhodobých dluhopisů nemá přístup a oficiální zahraniční věřitelé mu odmítají uvolnit zbytek financí ze záchranného balíku, dokud se s novou řeckou vládou vedenou radikální levicí nedomluví na dostatečném programu reforem.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech v celkovém objemu 240 miliard eur.

Putin: Turkish Stream může Řecku přinést miliony eur
Tématem dnešního jednání byla podle Putina i případná účast Řecka na budování plynovodu Turkish Stream, který by měl podle představ Moskvy nahradit tranzit plynu přes Ukrajinu do Evropy. Jakékoli budoucí diskuse o řecké účasti ale podle ruského prezidenta budou záležet na technických parametrech projektu.
Pokud by se Řecko připojilo, mohl by mu plynovod přinést ročně „miliony eur“, řekl Putin. Dodal, že z řecké účasti by těžili i evropští věřitelé, protože řecká ekonomika by díky těsnější spolupráci s Ruskem zvýšila svou výkonnost.
Agentura Reuters s odvoláním na úředníky řecké vlády oznámila, že Moskva zvažuje možnost poskytnout už nyní Aténám půjčku, kterou by v budoucnu Řecko splácelo ze zisku za tranzit ruského plynu přes plynovod Turkish Stream. Kontrakt by zároveň obsahoval ruský příslib nižší cenové sazby za plyn dodaný Řecku.
Gazprom loni oznámil, že vybuduje nové potrubí do Turecka tak, aby se vyhýbalo Ukrajině. Roční kapacita plynovodu Turkish Stream má být 63 miliard metrů krychlových. Ukrajina tak podle ruských plánů bude muset vybudovat vlastní spojení se zamýšleným plynovodem do Turecka, aby mohla dostávat ruský plyn.
Rusko původně plánovalo vybudovat jiný plynovod s názvem South Stream, který by se vyhýbal ukrajinskému území. Tento projekt však Moskva loni v prosinci s poukazem na námitky Evropské unie zrušila.