Rusko zakáže dovoz živočišného tuku a některých masných produktů z EU

ilustrační foto, Výroba Kosteleckých uzenin

ilustrační foto, Výroba Kosteleckých uzenin Zdroj: Euro Martin Pinkas

Rusko se rozhodlo pozastavit dovoz živočišného tuku a vedlejších masných produktů, například drobů, z Evropské unie. Oznámila to podle agentury Reuters ruská veterinární a fytosanitární služba Rosselchoznadzor. Důvodem je údajné zjištění nebezpečných látek v některých těchto produktech, uvedla služba. Přechodný zákaz, kterým Rusko rozšiřuje dřívější embargo na dovoz vybraných zemědělských produktů ze Západu, vstoupí v platnost v úterý.

Moskva už počátkem září zavedla embargo na dovoz potravin z EU, Kanady, Austrálie a Norska v reakci na západní sankce uvalené na Rusko kvůli jeho roli v ukrajinské krizi.

Ekonomická agentury Prajm o víkendu s odvoláním na šéfa služby Rosselchoznadzor Sergeje Dankverta uvedla, že Rusko od 21. října zakáže dovoz výrobků z hovězího masa, odřezků a masokostní moučky z EU kvůli jejich údajné nevyhovující kvalitě. Nejnověji zakázané položky pod letošní odvetné opatření prý dosud nespadaly.

17 případů porušení hygienických norem za poslední dva měsíce

Podle prohlášení Rosselchoznadzoru, z nějž dnes citovala agentura AFP, se Rusko rozhodlo rozšířit zákaz na dovoz některých dalších zemědělských produktů z EU, zejména na dovoz hovězích a vepřových vnitřností, masokostní moučky a kuřecího, hovězího a vepřového tuku včetně vepřového sádla.

Veterinární služba prý za poslední dva měsíce zjistila 17 případů porušení hygienických norem a objevila stopy antibiotik ve výrobcích pocházejících zejména z Německa, Itálie a z Polska.