Ruský gubernátor chce bojovat s obezitou občanů uhlím

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Uhlím se rozhodl bojovat s obezitou svých spoluobčanů gubernátor Kemerovské oblasti na ruské Sibiři Aman Tulejev. Pokud se kemerovští občané zbaví přebytečných kilogramů, budou odměněni uhlím. A půjde prý o tuny.

„Zaplatíme každému uhlím,“ citovala gubernátora agentura RIA Novosti. Tulejev se údajně nechal inspirovat Dubají, kde se prý shozená kila vyvažují dokonce zlatem. Žlutý kov gubernátor neslibuje, zato uhlí je kolem Kemerova dost.

„Nepůjde o nějaké gramy, ale o tuny,“ prohlásil Tulejev, který už po celé oblasti v rámci boje s nadváhou rozdal zdarma pět tisíc jízdních kol.

Rusko je významným vývozcem černého uhlí, jehož největší naleziště jsou právě v Kuzněcké pánvi, která leží v Kemerovské oblasti. Země se zároveň potýká s epidemií obezity: podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) žije v Rusku po Litvě v průměru nejvíce lidí s vysokou nadváhou ze všech postsovětských států.

Tulejevův plán udiveným novinářům blíže vysvětlil gubernátorův mluvčí. Uhlí totiž přece jen nebude pro každého. Místní televizní kanál bude prý vysílat reality show, jejíž účastníci z řad dobrovolníků budou podstupovat náročnou zeštíhlovací kůru. Vítěz dostane několik tun uhlí.

U malých amerických dětí ustupuje obezita

Valí se na nás tsunami: dětská obezita