Ruský hacker Nikulin je vinen, rozhodl soud v USA. Hrozí mu až 30 let vězení

Americká porota uznala ruského hackera Nikulina vinným, hrozí mu až 30 let vězení.

Americká porota uznala ruského hackera Nikulina vinným, hrozí mu až 30 let vězení. Zdroj: Foto ara

Americká porota uznala ruského hackera Nikulina vinným, hrozí mu až 30 let vězení.
2
Fotogalerie

Porota v San Francisku uznala v pátek Rusa Jevgenije Nikulina vinným z hackerských útoků, píše agentura Bloomberg. Nikulina zadržela česká policie na základě amerického zatykače v říjnu 2016 v jednom z pražských hotelů. Předloni ho Česko vydalo do USA. Dvaatřicetiletému Nikulinovi za hackerské útoky hrozí 30 let vězení.

Nikulin byl uznán vinným v devíti bodech obžaloby, podle nichž v roce 2012 napadl sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox. Podle obžaloby ukradl data z více než 117 milionů účtů.

Nikulin bude odsouzen 29. září. Podle amerického ministerstva spravedlnosti mu hrozí až 30 let vězení - po deseti letech za prodej ukradených dat o účtech a instalování malwaru na chráněné počítače a po pěti letech za spiknutí a počítačové útoky, uvedl Bloomberg. Podle obžaloby mu hrozí také povinný dvouletý trest vězení za krádež identity.

Proces s Nikulinem v San Francisku začal v březnu, krátce poté byl ale kvůli koronavirové pandemii přerušen a tento týden obnoven. Byl to první proces v severní Kalifornii od poloviny března, kdy byly soudy v této oblasti uzavřeny. Soudce, Nikulin i právníci měli při jednání roušky, svědci vypovídali za sklem.

Nikulin byl zadržen v říjnu 2016 v Praze na americkou žádost. Český soud pak souhlasil s vydáním do USA, i když o vydání svého občana současně požádalo i Rusko. Do Spojených států byl vydán v březnu 2018.