Rusové hrozí válkou, varuje britský generál. Moskva může ohrozit základnu na Kypru

Ruská odveta za případný útok na Sýrii může ohrozit britskou vojenskou základnu na Kypru. Upozornil na to dnes list The Times. Ruský velvyslanec v Libanonu Alexandr Zasypkin v úterý řekl, že pokud Američané zaútočí, pak Rusko rakety sestřelí a zaútočí i na odpalovací místa. Britský generál Richard Barrons řekl, že je to pohrůžka válkou a znamená to, že Rusko je připraveno potopit lodě, útočit na ponorky a sestřelit letadla. Rusko začalo přesouvat své lodě ze základny v Tartúsu dál do Středozemního moře a blíž k americké bojové lodi, napsal britský list.

Británie se chce stejně jako Francie k případnému americkému útoku připojit. Má jít o odvetu za údajný chemický útok na syrskou Dúmu. USA a syrská opozice útok připsaly damašskému režimu, Rusko tvrdí, že je třeba věc nejprve vyšetřit.

Británie má na kyperské základně Akrotiri kromě jiného osm bojových letadel Tornado s doletem 3900 kilometrů. V blízkosti je rovněž šest britských stíhaček Typhoon se střelami typu vzduch-vzduch, které mají útočící stroje chránit před nepřátelskou palbou.

Největším nebezpečím pro lodě, letadla a ponorky je podle The Times obranný raketový systém S-400, který má Rusko v Sýrii.

Vojenský odborník Michael Fabey řekl, že americká válečná loď Donald Cook, která je ve východním Středomoří, je dobře vyzbrojená a její posádka dobře připravená na to, aby čelila případným protiraketám. Je to ale podle něj poprvé za generaci, kdy hrozí konflikt, při němž je Rusko připraveno použít své lodě i pozemní vojenskou techniku k vojenskému střetu na moři s USA a jejich spojenci.

The Times napsal, že syrská armáda vyklidila svá velitelství v Damašku. Odvezla odtud personál i zbraně. Své lidi odváží také spojenecký Hizballáh z pozic poblíž syrských vojenských základen na západě Sýrie.

Podle satelitních snímků Rusko přesunulo své námořní lodě ze základny v syrském Tartúsu dál do Středozemního moře a blíž k pozicím americké válečné lodi Donald Cook.