Jezero smrti Karačaj: tady vás voda mohla zabít. Místo je silně radioaktivní dodnes

Záběry z někdejšího jezera Karačaj

Záběry z někdejšího jezera Karačaj Zdroj: profimedia.cz

Záběry z místa někdejšího jezera Karačaj
Záběry z někdejšího jezera Karačaj
Záběry z někdejšího jezera Karačaj
Záběry z někdejšího jezera Karačaj
Záběry z někdejšího jezera Karačaj
6
Fotogalerie

Radioaktivní jezero Karačaj v ruské Čeljabinské oblasti je katastrofou srovnatelnou s Černobylem. Dnes je zabetonováno, ale stále „září“ a je velmi nebezpečné.

 

 

Stačí pouhých pět minut na břehu tohoto jezera, aby vaše tělo schytalo smrtelnou dávku radiace, na kterou během několika příštích dnů až týdnů můžete zemřít. Za hodinu pobytu na břehu obdrží vaše tělo takovou dávku, že už nemusíte odejít po svých a dočkat se večera. To se říkalo o jezeru Karačaj a nebyly to jen smyšlené báchorky, dávky radiace zde byly opravdu extrémní.

Jezero Karačaj v Čeljabinské oblasti v bývalém Sovětském svazu je dnes už vysušené a z větší části zabetonované. Přitom se nejedná o výsledek žádné před Západem zatajené jaderné nehody, ale o ignoraci životního prostředí.

Poblíž stojící závod pro výrobu atomových zbraní v Majaku totiž místo uzavřeného cyklu oběhu chladící vody používal otevřený okruh. Vodu čerpal a zase vypouštěl do blízkého jezera Kyzyltaš a řeky Teča.

Historie oblasti začala kolem roku 1941, kdy se sem přesunula průmyslová výroba z válkou ohrožené evropské části Sovětského svazu. V roce 1945 začalo 70 tisíc vězňů s výstavbou podzemního komplexu zařízení, které později dostalo název Majak. Jeho součástí bylo město pro 100 tisíc lidí, původně označováno jako oblast Čeljabinsk-40.

Bylo zde také zařízení pro vývoj a výrobu atomových zbraní, které později dostalo oficiální jméno Ozjorsk (původně oblast Čeljabinsk-65). O pracovních podmínkách, které tam panovaly, si můžete udělat představu z toho, že tehdejší soudy dávaly na výběr 25 let nucených prací na Sibiři, nebo pět let v Majaku.


Celý text čtěte na serveru VTM >>>