Rusové nesmí na světoznámý aerosalon. Británie jim nedala víza

Aerosalon ve Farnborough 2012

Aerosalon ve Farnborough 2012 Zdroj: John5199, Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Britské úřady nepustily většinu členů ruské delegace na mezinárodní leteckou výstavu ve Farnborough. Důvodem k odepření víz se stalo „počínání ruské vlády na Ukrajině“. Londýn navíc vyškrtl Rusko ze seznamu zemí, které mají povoleno nakupovat britská letadla a vybavení.

Ruské velvyslanectví na odmítnutí víz pro delegáty reagovalo hněvivě, píše deník The Independent. „Ruská ambasáda vyjadřuje politování nad tím, že návštěva velké čísti ruské delegace skončila fiaskem,“ uvedlo velvyslanectví s tím, že bude požadovat „náležité vysvětlení“.

Velvyslanectví neupřesnilo, kolik Rusů zůstalo bez víz, nicméně připustilo, že ze hry je hlavní část delegace, a to včetně techniků, kteří měli obsluhovat vystavovaná a předváděná letadla. Výstava se bude konat od 14. do 20. července.

Přehlídka ve Farnborough se koná jednou za dva roky a patří spolu s pařížským aerosalonem mezi nejvýznamnější akce svého druhu. Britské ministerstvo zahraničí na akci tradičně zve zahraniční delegace z mnoha zemí. Ruské zastoupení na aerosalonu bývá velmi početné.

Na výstavě měla být zastoupena ruská ministerstva a podniky, včetně vesmírné agentury Roskosmos či vývozce ruských zbraní Rosoboronexport. Ten se prý nechal slyšet, že mu odepření víz zničilo chystaná jednání se zahraničními partnery.

Západ hrozí Rusku zpřísněním sankcí, pokud nepodnikne kroky ke snížení napětí na východu Ukrajiny, včetně posílení ochrany hranic, přes které podle Kyjeva proudí k separatistům podle Západu zbraně a žoldnéři.