Rusové Putinovi věří jako nikdy. Opět ho zvolili politikem roku

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: CTK

Ruským politikem roku se letos po jedenácté v řadě stal prezident Vladimir Putin, hlas mu dalo přes 70 procent oslovených Rusů, uvedla státní sociologická společnost VCIOM, která anketu sestavuje. Popularita vůdce Ruska je na vrcholu, věří mu 88 procent Rusů, ukrajinské krizi a slabé ekonomice navzdory.

„Ruský prezident Vladimir Putin drtivě zvítězil, stejně jako vyhrál v minulém roce,“ uvedla VCIOM. Za Putinem se další ruští politici umístili až se značným odstupem. Druhá příčka připadla ministrovi zahraničí Sergeji Lavrovovi s osmi procenty a třetí skončil s pěti procenty hlasů premiér Dmitrij Medveděv. Průzkumu se zúčastnilo 1600 lidí z 46 regionů země.

Putinova loňská převaha v pravidelné anketě nebyla tak výrazná, tehdy získal 44 procent hlasů. Za Putinovou nynější mimořádnou popularitou v Rusku je podle analytiků fakt, že Rusko pod jeho vedením anektovalo ukrajinský autonomní poloostrov Krym a jasně se vymezilo proti Západu, který Rusové tradičně považují za svého rivala.

Na oblibě šéfa Kremlu se prozatím nepodepsaly ani sankce, které Západ vůči Moskvě kvůli ukrajinské krizi uvalil, a ani zřetelné hospodářské problémy Ruska.

Putin ovládl i předvánoční trhyPutin ovládl i předvánoční trhy | CTKKult Putina dosahuje i na tržnice

Putin nikdy nebyl tak populární jako letos
Od února zaznamenává Putinova obliba bezprecedentní růst. „Hodnocení dosáhlo maximální úrovně v květnu, což bylo považováno za vrchol. Od května ale obliba zůstává v podstatě na stejné úrovni,“ uvedla VCIOM.
Zatímco v květnu podpořilo Putina 85,9 procenta dotazovaných, v průzkumu uskutečněném 22. a 23. listopadu mu sympatie vyslovilo 87,5 procenta respondentů.
Obdobně vysoké popularitě se Putin těšil jen v dubnu 2008, kdy mu v průzkumu vyjádřilo podporu 87,4 procenta ruských občanů. Putin se tehdy loučil s prezidentskou funkcí a chystal se do čela ruské vlády jako premiér. Předloni úřad hlavy státu opět převzal.

Analýza: Jak se v posledních 12 měsících vedlo lídrům světové politiky