Rusové zavřeli další moskevské McDonaldy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Milan Nykodym, Flickr.com (CC BY 2.0

Ruské soudy nařídily dočasně uzavřít tři moskevské restaurace amerického řetězce s rychlým občerstvením McDonald's, které údajně porušily hygienické předpisy. Provozovny jsou zavřené od minulého týdne, kdy tak rozhodl ruský úřad na ochranu spotřebitelů Rospotrebnadzor. Jeho úředníci dnes nařídili přerušit provoz ve čtvrté restauraci této firmy.

Verdikt padl v době napjatých vztahů mezi Ruskem a Západem kvůli ukrajinské krizi. McDonald's uvedl, že se proti rozhodnutím odvolá. Informovala o tom agentura Reuters.

Rospotrebnadzor zatím nařídil uzavřít dohromady pět restaurací McDonald's v zemi. Inspektoři přitom v minulých dnech kontrolovali i jiné provozovny této sítě po celém Rusku. Podle ruských podnikatelů jsou tyto akce spojeny s krizí na Ukrajině, která vyostřila americko-ruské vztahy a vedla k několika kolům sankcí a omezení obchodu.

Rospotrebnadzor, který minulý týden kvůli údajnému porušování hygienických předpisů nařídil dočasně uzavřít několik restaurací McDonald's v Moskvě a Jekatěrinburgu, odmítá, že by jeho kroky byly politicky motivované. Mimo jiné tvrdí, že v některých částech restaurace nedaleko Kremlu objevil bakterii e.coli.

Devadesát dní zavřeno

Soud nařídil uzavřít trojici moskevských restaurací McDonald's na 90 dní. „Nesouhlasíme s rozhodnutími soudu a odvoláme se proti nim podle ustálených postupů,“ uvedla podle agentury Reuters mluvčí restauračního řetězce v Rusku.

McDonald's začátkem dubna ukončil provoz svých restaurací na Krymu, když tento ukrajinský poloostrov anektovalo Rusko. Někteří ruští politici tehdy vyzvali k uzavření všech restaurací McDonald's v Rusku. McDonald' má v Rusku 440 provozoven, první otevřel v roce 1990 v Moskvě. Hamburgery si mezi Rusy rychle získaly značnou popularitu.