Růst ekonomiky USA ve třetím čtvrtletí zvolnil na 3,5 procenta

Americká burza cenných papírů se sídlem v New Yorku, ilustrační

Americká burza cenných papírů se sídlem v New Yorku, ilustrační Zdroj: Profimedia

Tempo růstu ekonomiky Spojených států ve třetím čtvrtletí zpomalilo na 3,5 procenta ze 4,2 procenta ve druhém kvartálu. Vyplývá to z rychlého odhadu, který zveřejnilo americké ministerstvo obchodu. Růst nicméně překonal očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 3,3 procenta.

Silný růst spotřebitelských výdajů kompenzoval nepříznivý vývoj zahraničního obchodu. Největší světová ekonomika tak zřejmě zůstává na cestě k dosažení tříprocentního ročního růstu, který si stanovila za cíl administrativa prezidenta Donalda Trumpa. Někteří ekonomové se nicméně obávají, že prudké výkyvy akciových trhů by mohly signalizovat budoucí zpomalení hospodářského růstu.

Spotřebitelské výdaje, které se na ekonomické aktivitě v USA podílejí více než dvěma třetinami, se ve třetím čtvrtletí zvýšily o čtyři procenta. To bylo nejprudší tempo za téměř čtyři ropy. Spotřebu podporují zejména příznivé podmínky na trhu práce. Míra nezaměstnanosti v USA v září sestoupila na 3,7 procenta a dostala se na nejnižší úroveň za téměř půl století.

Americká ekonomika těží rovněž z Trumpovy daňové reformy a ze zvýšených vládních výdajů. Na zahraniční obchod má ale negativní dopad konflikt s Čínou, v jehož důsledku již na sebe letos Washington a Peking vzájemně uvalily cla na zboží v hodnotě stovek miliard dolarů.

Prohlubující se obchodní schodek USA ve třetím čtvrtletí snížil růst americké ekonomiky o 1,78 procentního bodu, což představuje jeho největší negativní vliv od druhého čtvrtletí 1985, poznamenala agentura Reuters.