Ruští diplomaté měli v Moldavsku verbovat žoldáky pro boje na Donbasu, uvádí Kišiněv

Diplomatické řešení pro Donbas (na snímku) neexistuje, napsal kyjevský list Deň

Diplomatické řešení pro Donbas (na snímku) neexistuje, napsal kyjevský list Deň Zdroj: CTK

Donbas
Donbas
Donbas
Donbas
Diplomatické řešení pro Donbas (na snímku) neexistuje, napsal kyjevský list Deň
13
Fotogalerie

Pět ruských diplomatů, které Moldavsko na konci května vyhostilo, verbovalo žoldáky bojující na straně proruských separatistů na východoukrajinském Donbasu. S odvoláním na moldavské vládní a diplomatické zdroje to dnes uvedla agentura Reuters. Ruské ministerstvo zahraničí obvinění označilo za plané pomluvy.

Moldavsko ruské diplomaty vyhostilo kvůli napojení na ruskou vojenskou rozvědku, uvedl Reuters. Zdroje z moldavských informačních orgánů tvrdí, že diplomaté verbovali žoldáky z moldavského autonomního regionu Gagauzsko. V oblasti žijí především Rusku naklonění obyvatelé turkického původu.

Náměstek ruského ministra zahraničí Grigorij Karasin tato obvinění odmítl. "Jsou to plané pomluvy, které nejsou podloženy žádnými fakty. Někdo se záměrně snaží rozpoutat vlnu propagandy," řekl. Ruské ministerstvo obrany obvinění odmítlo komentovat.

Boje na východě Ukrajiny propukly v dubnu 2014 po svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče a následné ruské anexi Krymu. Ukrajinská vláda tvrdí, že Moskva separatistům dodává zbraně a další vojenskou výpomoc. To ale Kreml odmítá.

Podle moldavských orgánů žoldáci nejprve procházeli výcvikem v polovojenském táboře v Rostovské oblasti na jihu Ruska. V oblasti jsou minimálně dva vojenské tábory pro výcvik dobrovolníků, kteří chtějí bojovat na straně proruských separatistů na Donbasu.