Kyjev chce omezit používání ruštiny v televizi, zavádí jazykové kvóty

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ukrajinský parlament dnes přijal zákon, podle kterého budou muset ukrajinské televize nejméně tři čtvrtiny svého programu vysílat v ukrajinštině. Opatření má omezit používání ruštiny. Pětasedmdesátiprocentní kvóta se týká celostátních televizí; regionální a místní stanice mohou mít v ruštině až půlku vysílání.

Pro hlasovalo 269 poslanců, 15 zákonodárců bylo proti a deset se zdrželo. "Nejvyšší rada (ukrajinský parlament) opět ukázala, že je ukrajinská a že odstraňuje stopy sovětské imperialistické minulosti," prohlásil předseda sněmovny Andrij Parubij.

V parlamentu je celkem 450 poslaneckých křesel. Neobsazeno je však 15 mandátů vyhrazených pro zástupce oblasti Donbasu na východě země, kterou ovládají proruští separatisté, a 12 křesel pro poslance z Krymu, který anektovalo Rusko.

Přijetí zákona uvítal také prezident Petro Porošenko. "Několikrát jsem veřejně upozorňoval majitele a vedení televizních stanic na nepřípustně nízký podíl ukrajinštiny. Někde činí jen 15 procent! Pánové, to jste zapomněli, jak se naše země jmenuje? Nevyslyšeli jste výzvy, abyste si to sami vyřešili, a tak to udělá zákon," prohlásil šéf státu, podle kterého má z ukrajinské televize znít ukrajinština.

Většina Ukrajinců ovládá oba jazyky, ale ruština převažuje na východě země, zatímco obyvatelé západních oblastí dávají přednost ukrajinštině.

Ruský poslanec Ruslan Balbek z anektovaného Krymu naopak odsoudil "křižácké tažení proti ruštině". "Ukrajinská elita, která nedokázala zničit Donbas, ani neuspěla s blokádou Krymu, si našla nového nepřítele - ruskojazyčné obyvatelstvo," prohlásil.

Rusko a Ukrajina svádějí informační válku od anexe Krymu v březnu 2014 a konfliktu v Donbasu s 10 tisíci mrtvými. Kyjev obviňuje Moskvu z vojenské podpory rebelů, která to však opakovaně popírá. Ukrajinské úřady již dříve zakázaly mnoho ruských televizních seriálů a filmů, před týdnem také zablokovaly ruské internetové služby, včetně vyhledávače Yandex a populárních sociálních sítí VKontakte a Odnoklassniki.