Ruští dobrovolníci bojují za islamisty i na Donbasu, Moskva je prý doma neudrží

Islámský stát (ilustrační foto)

Islámský stát (ilustrační foto) Zdroj: CTK

V řadách Islámského státu (IS) bojuje víc než tisíc ruských občanů a Moskva nevidí možnost, jak přílivu ruských dobrovolníků zabránit. V rozhovoru pro dnešní list Kommersant to prohlásil šéf ruské Bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev. Připustil, že Rusové se zapojují i do konfliktu na východě Ukrajiny. Ani jejich účasti v bojích s Kyjevem prý Moskva nemůže zabránit.

„Myslím, že je jich tam víc než tisíc,“ řekl Patrušev na dotaz, kolik ruských občanů bojuje na straně teroristů z IS. „Jsou tam tisíce lidí i z jiných států, ze Střední Asie, západní Evropy i USA. V této chvíli nevidím žádnou možnost, jak příliv (ruských) dobrovolníků zastavit,“ řekl šéf Bezpečnostní rady, hlavního poradního orgánu ruského prezidenta v otázkách branné a bezpečnostní politiky.

Střet s Islámským státem je podle Patruševa důsledkem dvojích standardů USA. Washington prý podporuje teroristy tam, kde bojují se syrským režimem prezidenta Bašára Asada. „A zároveň je bombardují. Dokud s těmito hrami neskoncují, bude to všechno pokračovat,“ řekl Patrušev.

Stejný scénář se podle něj odehrával v 80. letech v Afghánistánu v době sovětské invaze. „Američané zorganizovali hnutí Taliban, z něhož vyrostla Al-Káida, s níž americké a jiné západní tajné služby udržovaly kontakt,“ zdůraznil.

Rusko podle Patruševa nemá ani nástroje k tomu, aby zastavilo odchody ruských dobrovolníků na donbaské bojiště. „Nikoho k tomu nevyzýváme ani nepovzbuzujeme, reálně tomu zabránit ale není možné. Vždyť dva miliony uprchlíků nepřijely z Ukrajiny do Ruska jen tak, mají u nás přátele a příbuzné. Vyprávějí jim o zvěrstvech, která se tam dějí, a dál už pracují emoce: lidé tam odjíždějí a zapojují se (do bojů),“ konstatoval ruský politik.