Islámský stát vymysleli Saddámovi lidé

Hlavní postava Islámského státu abú Bakr Bagdádí

Hlavní postava Islámského státu abú Bakr Bagdádí Zdroj: CTK/AP

Strmý vzestup Islámského státu k moci (IS) nedá spát expertům na terorismus už dva roky. Jedni v něm vidí cosi na způsob al-Káidy, jiní jej popisují jako kriminální strukturu, veřejnost si představuje náboženské fanatiky. Mýlí se zřejmě všichni včetně samotných vůdců IS, kteří sami sebe chápou jako islamistické hnutí. Strukturu „státu“ podle nově nalezených dokumentů vymysleli členové tajných služeb Saddáma Husajna, kteří tím připravovali vlastní návrat k moci.

Organizace „chalífátu“ připomíná východoněmeckou rozvědku Stasi, píše Christoph Reuter z týdeníku Der Spiegel, jenž dokumenty v posledních týdnech bedlivě zkoumal. Jedná se o třicet stran ručně psaných poznámek, které po sobě zanechal nedávno zabitý důstojník Saddámovy rozvědky Hádží Bakr. Ten prý přijel do Sýrie v roce 2012 se zdánlivě šíleným plánem – založit v zemi džihádistické hnutí a využít ho k dobytí ztracených pozic v Iráku.

Plán měl jednoduchý scénář. Zakládat misionářská centra. Rekrutovat do nich lidi a z každé vesnice vybrat jednoho či dva špiony. Pověřit je vytvořením seznamu vlivných rodin a nejvlivnějších členů. Zmapovat místní ozbrojence se jmény vůdců. Rozkrýt jejich politické přesvědčení, mimomanželské styky, kriminální minulost či sexuální úchylky. Vydírat je, najmout a z nejschopnějších udělat „šajchy šaríi“.

Nábožensky vlažný

Hádží Bakr byl po invazi do Iráku zajat Američany, v roce 2008 propuštěn a posléze zakládal Islámský stát v Iráku, přestože byl stejně jako ostatní exponenti Saddámova režimu nábožensky zcela vlažný. Džihád chápal jen jako prostředek a „počáteční kapitál“ k založení mocného hnutí. Sýrie se jevila jako ideální prostředí – stovky „výborů“ bez vůdce, chaotický mix ozbrojených skupin. Stačilo mít peníze, užitečné informace a moc jmenovat příhodného „chálífu“. Tím se stal Bakrův člověk, vůdce irácké odnože al-Káidy Abú Bakr al-Bagdádí.

Hádží Bakr byl zabit při přestřelce letos v lednu a zápisky se našly v jeho domě v syrském Tal Rifaatu. Západ tak má poprvé šanci zkoumat „zdrojový kód“ nejúspěšnější teroristické organizace dekády.