Ruští gubernátoři se v kampani nesmějí spoléhat na Putina

Rudé náměstí s Kremlem a chrámem Vasila Blaženého

Rudé náměstí s Kremlem a chrámem Vasila Blaženého Zdroj: Anton Zelenov, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Kreml zkomplikoval regionálním ruským politikům život, když jim zakázal využívat ve volební kampani jméno a obraz populárního prezidenta Vladimira Putina. Oznámil to moskevský list Izvestija s odvoláním na informované zdroje. Prezidentská kancelář prý rozeslala pokyny, podle nichž se mají gubernátoři ve volebních kampaních spoléhat na vlastní síly.

Putinova obliba se v průzkumech pohybuje kolem 80 procent a místní politické veličiny toho neváhají využít. Na plakátech k republikovým, krajským či oblastním volbám se tak často objevují obrázky regionálních politiků v Putinově přítomnosti nebo citace prezidentových pochvalných hodnocení. S tím teď má být konec.

Kreml podle Izvestijí vyslal důrazné doporučení, aby kandidáti na regionální posty přestali spekulovat s vysokým ratingem prezidenta a soustředili se na vlastní kvality a vlastní program. „Kampaň by měla být čestná, bez billboardů, plakátů, letáků nebo fotografií v médiích, kde je kandidát vyobrazen s prezidentem,“ citoval ruský list z kremelského oběžníku.

Odstrašující příklad: Kampaň v Krasnojarském kraji

Za odstrašující příklad prý v Moskvě označují loňskou volební kampaň v Krasnojarském kraji, kde kandidát na gubernátora Viktor Tolokonskij čtyři dny před volbami nechal vytisknout zvláštní číslo listu Novosti Krasnojarskogo kraja, kde Tolokonskij na čtenáře shlíží z velké fotografie s Putinem. Foto je doplněno článkem o příslibu velkých federálních finančních injekcí pro místní rozvojové projekty.

Letos bude své posty obhajovat třináct ruských gubernátorů. Všichni prý veřejně pokyn z Moskvy přivítali, ale mnozí podle Izvestijí budou muset svou volební kampaň upravit. Lákadlu využít Putinovy popularity, která v zemi prudce vzrostla po loňské anexi Krymu, ale podle politiků nejspíš mnozí stejně neodolají.