Ruští oligarchové si loni od západních bank půjčili 160 miliard dolarů

Alisher Usmanov

Alisher Usmanov Zdroj: Profimedia.cz

Podle údajů ruské centrální banky představuje zahraniční dluh Ruska 732 miliard dolarů. Téměř čtvrtina z částky jsou přitom úvěry ruských podnikatelů. Nejvíc si loni půjčili ve Francii – 51 miliard dolarů.

Ruští oligarchové si nejvíc půjčují z ekonomicky silných zemí, ale také z jihu Evropy. Nejvíc úvěrů si vzali ve Francii – dohromady 51 miliard dolarů, ale 29 miliard dolarů dostali i od Italů. Z Německa Rusům přiteklo 26 půjčených miliard, z Anglie 18 miliard a z Nizozemska také 18 miliard dolarů.

Jedním z největších dlužníků je i nejbohatší Rus Alisher Usmanov, o kterém se říká, že má blízko k Vladimiru Putinovi. Tento týden si jeho ocelářský gigant Metalloinvest půjčil na financování svých expanzivních plánů víc než miliardu dolarů. Neobrátil se přitom na domácí banky, kapitál mu poskytlo zahraničí. Konkrétně skupiny Deutsche Bank z Německa, UniCredit z Itálie, nizozemská ING, švýcarská Credit Suisse a japonská Bank of Tokyo – Mitsubishi.

Evropská unie spolu s USA již kvůli anexi Krymu na vybrané Putinovy spolupracovníky, kterým byly zmraženy majetky a omezeno cestování. Jde však zatím hlavně o politiky, nikoli podnikatele.

Ani Usmanov tak na černém seznamu není a velký důvod k obavám zatím mít nemusí. Evropští představitelé sice slibují nový seznam a ještě tvrdší sankce, ale před chystaným summitem v rétorice polevují. Logicky, obrat obchodu mezi Ruskem a Evropskou unií dosahuje 500 miliard dolarů ročně.

EU počítá možné ztráty, sankce vůči Rusku jsou zatím nepravděpodobné