S&P srazila rating Ukrajiny ještě hlouběji, země válku s dluhy asi prohraje

Ukrajinský Mariupol

Ukrajinský Mariupol Zdroj: ctk/AP

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's dnes snížila úvěrový rating Ukrajiny hlouběji do podřadného pásma z dosavadní známky CCC- na stupeň CC. Agentura se domnívá, že Ukrajina nebude prakticky jistě schopna splácet svůj dluh v zahraniční měně. Varovala rovněž, že by rating mohla znovu zhoršit.

„Negavitní výhled odráží zhoršující se makroekonomické podmínky a rostoucí tlak na finanční sektor, právě tak jako naše přesvědčení, že neschopnost Ukrajiny dostát svým závazkům v zahraniční měně je prakticky nevyhnutelná,“ uvedli podle agentury Bloomberg analytici S&P v doprovodném sdělení.

Ukrajinská vláda se snaží dohodnout se na restrukturalizaci svého dluhu. Doufá, že jednání se zahraničními věřiteli se jí podaří uzavřít do konce května. Někteří věřitelé ale odmítají vládní návrh restrukturalizace, který počítá mimo jiné s odpisem hodnoty dluhopisů, tedy s odpuštěním části dluhu.

Ve hře jsou odpisy
Dluh Ukrajiny činí zhruba 100 procent hrubého domácího produktu a státní rezervy v současné době vystačí asi na měsíc. Stabilitu země navíc podkopává konflikt na východě jejího území. Někteří věřitelé proto předpokládají, že ve hře by nakonec mohl být až 70procentní odpis jejich investic.

Restrukturalizace dluhu je součástí záchranného programu pro Ukrajinu v objemu 40 miliard USD (jeden bilion Kč), který nedávno schválil zemi Mezinárodní měnový fond (MMF). Ten může půjčovat peníze Ukrajině pouze za předpokladu, že její dluh je udržitelný.

Úvěrový rating je důležitý pro investory, protože jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost splacení úvěru správně a včas. Má důležitý vliv na ochotu věřitelů příslušenému subjektu půjčovat a na podmínky půjčky.