S&P varovala Polsko před prudkým uvolněním výdajů před volbami

Polský prezident Andrzej Duda

Polský prezident Andrzej Duda Zdroj: Radoslaw Czarnecki, Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) varovala Polsko před výrazným uvolněním rozpočtové politiky v době před říjnovými parlamentními volbami. Pokud by nastal prudký negativní zvrat ve veřejných financích, mohlo by to vést ke zhoršení výhledu polské úvěrové známky, uvedla agentura. Vítězství konzervativního kandidáta Andrzeje Dudy v nedělních parlamentních volbách nebude mít na rating Polska žádný bezprostřední vliv, dodala S&P.

„Drastický zvrat v politice veřejných financí nebo v makroekonomickém řízení by nás mohl přimět k revizi výhledu na stabilní,“ uvedla S&P. Ta hodnotí dlouhodobé devizové závazky Polska ratingem A-minus s pozitivním výhledem, který naznačuje, že agentura je v případě splnění určitých podmínek ochotna známku zlepšit.

Vláda Občanské platformy, jejíž kandidát a dosavadní prezident Bronislaw Komorowski ve volbách prohrál, snížila do loňska deficit veřejných financí na tři procenta hrubého domácího produktu (HDP) z téměř osmi procent v roce 2010. Díky tomu S&P zlepšila výhled ratingu Polska na pozitivní.

srovnání vývoje polského HDP s vývojem vládních výdajů

„Naše ratingové známky pro Polsko již počítají s určitým stupněm zvýšených předvolebních výdajů, včetně předpokládaného deficitu tři procenta HDP, což je nad vládním plánem 2,7 procenta HDP,“ uvedla S&P, kterou citovala agentura Reuters. „Ale vzhledem k nedávné rétorice vládní strany i opozice je zřejmě v období před volbami pravděpodobné další uvolnění fiskální politiky,“ dodala agentura.

Dudovo vítězství zřetelně podpořilo šance na volební úspěch jeho strany Právo a spravedlnost. Zvýšená nejistota a možnost prohry Občanské platformy, která je u finančních trhů oblíbená, vedla v pondělí k výraznému poklesu polských akcií a kurzu zlotého. Duda v předvolební kampani přišel s řadou slibů, které by zatížily rozpočet, sám ale nemá možnost, jak by je uskutečnil.