Samaras: Pokud selžeme, zavládne v Řecku chaos

Antonis Samaras

Antonis Samaras Zdroj: profimedia.cz

Řecko se může ocitnout ve stejné situaci jako Německo ve třicátých letech. V rozhovoru po německý deník Handelsblatt to řekl řecký premiér Antonis Samaras. Pokud jeho vláda neuspěje, hrozí prý zemi vláda extremistů.

„Řecká demokracie stojí před zřejmě největší výzvou,“ uvedl Samaras. Největší hrozbou je podle něj nezaměstnanost mířící k 25 procentům.

Soudržnost řecké společnosti „ohrožuje rostoucí nezaměstnanost, stejně jako tomu bylo v Německu ke konci Výmarské republiky,“ řekl premiér. Zemi ohrožuje extrémní levice a „něco, co jsme v naší zemi ještě nikdy neměli: nástup pravicově extremistické, mohli bychom říci fašistické, neonacistické strany“. Ta je podle průzkumů již třetí nejsilnější stranou v zemi.

Samaras podle svých slov vede „boj svého života“. Někteří Řekové si podle něj uvědomují, co je v sázce, a proto jeho vládu podporují. Země je připravena přinést na oltář státních úspor značné oběti, „během pěti let jsme ztratili více než třetinu naší životní úrovně,“ řekl. Svým občanům slíbil, že úspory jeho vlády budou ty poslední, poté přijde „světlo a konci tunelu“.

Dosavadní úspory Řeků jdou podle Samarase „až na kost“. Každý druhý mladý člověk je bez práce, chudoba narůstá. Premiér v této souvislosti ocenil slova německé kancléřky Angely Merkelové. Našla prý „ten správný tón, když dříve prohlásila, že jí krvácí srdce, když vidí tyto lidské osudy“. Merkelová dorazí v úterý do Atén na státní návštěvu, v zemi jí ale pravděpodobně přivítá několik demonstrací.