Samsung postaví v USA továrnu na čipy. Hodnota Rivianu klesá

Samsung postaví novou továrnu na čipy.

Samsung postaví novou továrnu na čipy. Zdroj: E15 koláž

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Samsung nejspíš postaví v USA továrnu na čipy 

Nedostatek čipů žene plány na nové produkční linky do popředí zájmu. Nyní asijský zpravodajský web Nikkei.com vypátral, že společnost Samsung postaví v Texasu novou továrnu na čipy. Celkově by měla jihokorejská společnost do americké produkce investovat přes 17 miliard dolarů. Výrobce elektroniky zprávu prozatím nepotvrdil.

Samsung se tímto krokem pokusí srovnat tempo s největším světovým výrobcem čipů - tchajwanskou společností TSMC. Ta drží 52procentní podíl na globální produkci, přičemž Samsung je zodpovědný pouze za 17 procent výroby čipů.

Japonsko zdvojnásobí dotace na elektromobily

Japonsko značně podpoří přechod na elekotromobilitu, a to až částkou sedm tisíc dolarů (160 tisíc korun), čímž se vyrovná některým evropským státům. Koupí také vozidla na plně či částečně elektrický pohon. Za minulý rok představovaly elektromobily mezi nově prodanými auty v Japonsku jen jedno procento. V roce 2035 se budou prodávat pouze k přírodě šetrná vozidla, plánuje japonská vláda. 

Z trhů a burz

Powell trhy uklidnil 

Americké akcie uzavřely pondělní obchodování smíšeně po zprávě, že prezident Spojených států Joe Biden navrhl, aby současný šéf americké centrální banky (Fed) Jerome Powell strávil v úřadu další čtyřleté období. Akcie bank díky vyhlídkám na zvyšování úroků rostly, zatímco akcie některých velkých technologických podniků oslabily.

Dow Jonesův index si dnes připsal 0,05 procenta a uzavřel obchodování na 35 619,25 bodu. Širší index S&P 500 naopak klesl o 0,32 procenta na 4682,94 bodu a index Nasdaq Composite se snížil dokonce o 1,26 procenta na 15 854,76 bodu.

Rivian dále oslabuje

Výrobce elektromobilů Rivian během svého vstupu na burzu vyvolal šílenství, když hodnota jeho akcií vystřelila z původních sto dolarů za kus na maximum 172 dolarů. Po velmi slibném startu ovšem poslední týden konstantně oslabují, v pondělí se cena za akcii propadla o 8 procent na 118 dolarů za akcii. 

Tweet dne 

Byť růst tržeb společnosti Zoom zpomalil, i v letošním roce pokračuje v setrvalém růstu.  

Stane se dnes 

  • Čtvrtletní výsledky oznámí společnosti Dell, HP a Xiaomi.
  • Řecká sázková a loterijní společnost OPAP, ve které vlastní 40procentní podíl česká Sazka Group, zveřejní výsledky hospodaření za třetí čtvrtletí.
  • Aukční síň Christie's má dražit vzácný rukopis Alberta Einsteina. Čeká, že se prodá v přepočtu za desítky milionů korun.
  • Bavorský premiér Markus Söder představí v zemském sněmu nová karanténní opatření včetně uzávěr v nejpostiženějších regionech.
  • Výkonný výbor dozorčí rady automobilového koncernu Volkswagen projedná budoucnost šéfa společnosti Herberta Diesse. Ten si podle zdrojů agentury Reuters pozici zřejmě udrží.