Přes milion seniorů si valorizací polepší až o 700 korun. Některé důchody vzrostou o tisícikorunu

Důchodce

Důchodce Zdroj: Profimedia.cz

Důchodkyně
Ilustrační foto
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová
5
Fotogalerie

Zhruba polovina lidí na starobní penzi dostane napřesrok přidáno hned dvakrát v řádu vyšších stovek korun. Týká se to těch, kterým stát posílá v rozmezí od 14 do 18 tisíc měsíčně. Důchodci pobírající více si v první i druhé fázi polepší o tisícikorunu. U zbývajících se bude valorizace pohybovat od dvou do čtyř set korun. Důvodem je rostoucí inflace.

„Od června příštího roku bychom mohli důchody zvýšit v průměru o dalších 670 korun,“ řekla deníku E15 končící ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Video placeholde
Inflace. Zdražuje se nejvíce za posledních 13 let • Videohub

Zákon stanoví, že stát musí penze mimořádně valorizovat, pokud inflace počítaná Českým statistickým úřadem přesáhne pět procent. Podmínkou je, že ceny nad tuto hranici musejí vzrůst oproti poslednímu měsíci, podle něhož se počítala předchozí valorizace. Přidání pak následuje po pětiměsíční lhůtě, která vyprší právě na začátku června.

Výpočet důchodu 2022 - kalkulačka >>>

Že stát směřuje kvůli bobtnající inflaci k dalšímu zvýšení důchodů, potvrdilo i ministerstvo financí. To odhadlo, že většina seniorů by si od poloviny roku mohla polepšit o 650 až 730 korun.

„Pokud by se ale zdražovalo více, valorizace by byla samozřejmě vyšší,“ dodala Maláčová.

S červnovým růstem počítá i vznikající vláda Spolu s Piráty a STAN. „Nedopustíme, aby se důchody našich seniorů propadaly,“ uvedl šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný. „Změna valorizačního mechanizmu nepřipadá v úvahu,“ potvrdil za poslance Starostů a nezávislých Jan Farský

Při výjimečné valorizaci se podle zákona zvedá zásluhový díl penze o tolik procent, o kolik stoupaly ceny. Ty v říjnu meziročně výrazně poskočily na 5,8 procenta ze zářijových 4,9 procenta. Inflace byla nejvyšší za posledních třináct let. Průměrný starobní důchod v současnosti činí 15 411 korun.

Kalkulačka: Víte, kdy půjdete do důchodu? >>>

Poprvé důchody mimořádně vzrostly v létě 2008 za vlády Mirka Topolánka (ODS). Zákon původně počítal se zvláštní valorizací až při růstu cen o deset procent. Snížení limitu na pět procent prosadil tehdejší ministr práce Petr Nečas (ODS).

Lidé pobírající penze dostanou podobně jako v předchozích letech přidáno už od ledna. Podle valorizačního schématu jim stát pošle v průměru o 505 korun více. K tomu dostanou ještě tři sta korun, které před říjnovými volbami odsouhlasil stávající kabinet Andreje Babiše (ANO). Spolu se seniory si polepší i vdovy či vdovci.  

„Co se týká zvýšení nad rámec valorizace, stále podporuji rychlejší tempo růstu důchodů, a tedy životní úrovně našich seniorů,“ podotkla ministryně Maláčová.

Pravidelná lednová valorizace, a zejména dodatečné stokorunové bonusy Babišovy vlády však připravily penzijní systém navázaný na státní rozpočet o desítky miliard korun. Je to i z toho důvodu, že seniorů je přibližně 2,4 milionu.  

Objem peněz vyplácených na důchody tak dramaticky roste, v roce 2020 stát vyplatil celkem 507,6 miliardy korun. Meziroční zvýšení dosáhlo historického maxima pěti desítek miliard, zjistila Česká správa sociálního zabezpečení.      

Důvodem je také propad inkasa sociálního pojištění kvůli koronaviru. Od roku 2017, kdy nastoupila koalice ANO a ČSSD, výdaje penzijního systému nabobtnaly o více než sto miliard.

      

O kolik se zvýší důchody

Pásma výše důchodů              Počet lidí                 Zvýšení od června 2022

8 až 12 tisíc korun                    0,33 milionu               222 až 438 korun

12 až 18 tisíc korun                  1,75 milionu               438 až 762 korun

18 až 22 tisíc korun                  0,24 milionu               762 až 938 korun

Zdroj: MPSV, ČSSZ

Pozn.: Starobní důchod převyšující 22 tisíc korun pobírá téměř 50 tisíc lidí