Sandy zpustošila New York a valí se na Chicago

V newyorské čtvrti Queens vypukl kvůli hurikánu Sandy rozsáhlý požár

V newyorské čtvrti Queens vypukl kvůli hurikánu Sandy rozsáhlý požár Zdroj: profimedia.cz

Nejméně 12 mrtvých po sobě zanechala "superbouře" Sandy, která v pondělí večer místního času (v noci na dnešek SEČ) udeřila na východní pobřeží Spojených států ve státě New Jersey. Na mnoha místech způsobila záplavy, přerušila dodávky elektřiny pro více než 5,5 milionu lidí a zkomplikovala dopravu.  (Foto Profimedia)
Deset amerických států podle serveru BBC vyhlásilo stav nouze, asi milionu obyvatel úřady nařídily opustit domovy. Starosta New Yorku uvedl, že hladina vody pomalu začíná hlesat. Podle BBC ale bude rozsah škod zřejmější až po rozednění. Více než 60 lidí předtím bouře zabila v Karibiku.  (Foto Profimedia)
Živel přerušil i kampaň před prezidentskými volbami plánovanými na 6. listopadu. Barack Obama zrušil předvolební program na Floridě a vrátil se do Bílého domu. Svá vystoupení zrušil i republikánský kandidát Mitt Romney.  (Foto Profimedia)
V nejlidnatějším americkém městě New Yorku podle starosty Michaela Bloomberga výpadky elektřiny postihly asi 500 tisíc domácností. (Foto Profimedia)
Sandy nyní v cestě stojí hustě obydlené lokality jako Baltimore, Filadelfie nebo oblast hlavního města Washingtonu, který ale podle starosty Vincenta Graye zatím takové problémy spojené velkou vodu nepostihly.  (Foto Profimedia)
10
Fotogalerie
Takovou bouři ještě New York nikdy nezažil. Meteorologové se shodují, že šlo o unikátní souběh klimatických faktorů. Problémy s hurikánem zaznamenaly i dvě jaderná elektrárny na východě USA. V Queensu explodovala trafostanice, následný požár úplně zničil padesát domů. Newyorské metro je vyřazeno z provozu na několik dalších dní. Celkem si živel na severovýchodě USA a v Kanadě vyžádal už nejméně 39 obětí.

Rozsáhlé oblasti na východě Spojených států se dnes staly místem dramatického útoku karibského hurikánu, který svou ničivou sílu nad pevninou spojil s arktickou bouří a připravil krušné chvíle desítkám milionů obyvatel. Střed živlu se kolem poledne pohyboval nad státem Pensylvánie a směřoval na západ do vnitrozemí.

Deset amerických států vyhlásilo stav nouze, asi milionu obyvatel úřady nařídily opustit domovy.  (Foto Profimedia)Deset amerických států vyhlásilo stav nouze, asi milionu obyvatel úřady nařídily opustit domovy. (Foto Profimedia) | profimedia.cz

Ve výčtu atmosférických jevů a jejich následků nechybějí vysoké záplavové vlny a vítr o síle přes sto kilometrů v hodině, bílá tma ve virginských horách, protržená přehrada v New Jersey či exploze transformátoru na Manhattanu. Nejméně šestnáct lidí takzvaná superbouře zabila, statisíce byly evakuovány a hmotné škody půjdou do miliard. Podle meteorologů vejde Sandy do dějin jako výjimečný povětrnostní úkaz, jehož devastující pouť ovšem ještě neskončila. Znepokojivé prognózy trápí americké vnitrozemí, zejména desetimilionové Chicago na březích jezera Michigan. Přívalové vlny tam prý dosáhnou až sedmi metrů.

Deset amerických států podle serveru BBC vyhlásilo stav nouze, asi milionu obyvatel úřady nařídily opustit domovy. Starosta New Yorku uvedl, že hladina vody pomalu začíná hlesat. Podle BBC ale bude rozsah škod zřejmější až po rozednění. Více než 60 lidí předtím bouře zabila v Karibiku. V USA je obětí okolo dvaceti

Bouře ochladla a změnila se v post-tropický cyklón

Krátce předtím, než živel dorazil na pevninu USA, meteorologové změnili jeho klasifikaci z hurikánu na post-tropický cyklón. Znamená to, že bouře značně ochladla. Neochabla ale na síle. Národní centrum pro hurikány ji nyní označuje za superbouři. Vichry provázející živel klesly ze 140 na 130 kilometrů v hodině, bouři ale pociťovali lidé v okruhu skoro 800 kilometrů.

Oběti na životech ohlásily New York, Maryland, Connecticut, Pensylvánie, Západní Virginie, Severní Karolína a New Jersey. Lidé často umírali v důsledku pádu stromů, které vyvracely poryvy větru.

Voda zaplavila New Jersey

V New Jersey voda zaplavila ulice a domy. Statisíce lidí jsou tam bez elektřiny. Nejhorší situace je zřejmě ve známém přímořském centru hazardu Atlantic City. Republikánský guvernér New Jersey Chris Christie kritizoval demokratického starostu města Lorenza Langforda, který se podle něj neřídil pokyny k evakuaci. V Atlantic City tak na ohrožených místech zůstaly tisíce lidí, kterým záchranáři budou moci poskytnout pomoc až ráno. Potíže bouře působí i ve státech Maryland a Delaware, kde úřady nařídily povinou evakuaci pobřeží.

V New Yorku půl milionu domácností bez proudu

V nejlidnatějším americkém městě New Yorku podle starosty Michaela Bloomberga výpadky elektřiny postihly asi 500 tisíc domácností. Voda, která ve čtvrti Battery Park na jihu Manhattanu vystoupala do výšky přes čtyři metry, ale podle něj začala opadat. Předchozí rekord se pohyboval kolem tří metrů. Ulice jinak pulzujícího města se vyprázdnily, většina obchodů a restaurací zůstala uzavřená. Pod vodou se ocitla velká část jižního Manhattanu, kde se celé čtvrti ponořily do tmy. Devatenáct dělníků v elektrárně na východní straně Manhattanu podle svědků citovaných agenturou Reuters na tři hodiny uvěznila stoupající hladina vody. Podle záchranáře uvnitř stanice nastala exploze.

Metro ve velkoměstě podle Bloomberga nepojede nejméně čtyři až pět dní. Do několika tunelů metra a do některých stanic se během bouře dostala mořská voda.

Hurikán SandyHurikán Sandy | E15

Asi 200 pacientů musela evakuovat newyorská univerzitní nemocnice, kde selhal záložní generátor. V pondělní podvečer místního času hasiči ve čtvrti Chelsea zasahovali u několikapatrového obytného domu, jehož fasáda se zřítila.

Uprostřed města naproti Carnegie Hall částečně zkolaboval jeřáb. Jeho špička stojící vedle vznikající nejvyšší obytné stavby ve městě, která bude plná luxusních bytů, visí na zbytku konstrukce. Hasiči kvůli tomu vyklidili okolí stavby včetně nedalekého hotelu Le Parker Meridien.

Uzavřeny byly mosty a většina tunelů a jediným pojítkem města se zbytkem světa byl Lincolnův tunel. Voda zaplavila i část dálnice West Side Highway na západě Manhattanu a dostala se i do některých rezidenčních budov. „Během deseti minut voda zaplavila celou ulici. Než jeden pán v ulici stačil doběhnout ke svému zaparkovanému mercedesu, tak byl vůz zaplavený a později ho i odnesla voda,“ řekla Češka Linda žijící nedaleko West Side Highway.

Na Wall Streetu podle záběrů televizních stanic v rozlité vodě pluly automobily. Firma Con Edison provozující elektrické sítě ve městě se kvůli tomu chystala přinejmenším v některých částech Manhattanu preventivně vypnout proud. Podle společnosti bude na plné obnovení dodávek proudu v celém městě potřeba až jeden týden.

Meteorologové varovali, že nad New Jersey se živel srazí s větrnou bouří přicházející ze západu a zároveň s náporem arktického vzduchu ze severu. „Superbouře“ protne Pensylvánii a Západní Virginii, v jejichž kopcích se vysype až metr sněhu, a napříč státem New York bude mířit na sever k Velkým jezerům. Mohla by tedy postihnout pruh území dlouhý 1300 kilometrů.

Sandy nyní v cestě stojí hustě obydlené lokality jako Baltimore, Filadelfie nebo oblast hlavního města Washingtonu, který ale podle starosty Vincenta Graye zatím takové problémy spojené velkou vodu nepostihly.

Češi bouři přestáli bez úhony

Český konzulát v New Yorku nemá v souvislosti s dramatickým příchodem bouře Sandy žádnou zprávu, že by se stalo něco vážného někomu z Čechů.

Úřad musel podle konzula Martina Dvořáka po uzavření všech přístupů na Manhattan omezit částečně provoz, ale jinak v pondělí i dnes prý fungoval normálně. Byla k dispozici tísňová volání, která ale lidé občas využívali spíše pro banální věci.