Sankce dopadají i na Řecko. Země očekává méně ruských turistů

Athény, Řecko

Athény, Řecko Zdroj: (CC BY-SA 2.0: Titanas via Flickr

Řecký turistický sektor, který je nejdůležitějším odvětvím tamní ekonomiky, se potýká s negativními dopady sankcí uvalených na Rusko. Země původně doufala, že během letošního léta přivítá zhruba 1,35 milionu Rusů. Za současné situace je však pravděpodobné, že počet ruských návštěvníků nepřekročí 1,1 milionu,

Sankce uvalené na Rusko kvůli jeho postupu vůči Ukrajině způsobily problémy v ruském bankovním sektoru a znepokojily ruské spotřebitele. Vedly rovněž k poklesu kurzu ruského rublu, což snižuje koupěschopnost ruských turistů v zahraničí. Upozornil na to prezident řeckého svazu podnikatelů v cestovním ruchu Andreas Andreadis.

Negativní důsledky ukrajinské krize přicházejí v době, kdy řecké hospodářství začíná oživovat z hluboké recese.

Řecko turisty potřebuje, byznys tvoří 15 procent HDP

V loňském roce se celkový počet zahraničních turistů v Řecku zvýšil o 15,5 procenta na rekordních 17,9 milionu. Cestovní ruch se na hrubém domácím produktu Řecka podílí zhruba 15 procenty a zajišťuje přibližně pětinu z celkového počtu pracovních míst v zemi.

Řecká ekonomika se v uplynulých šesti letech nacházela v recesi, letos se však počítá s jejím návratem k růstu. Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o finanční pomoc.