Sankce EU podle Moskvy míří proti urovnání ukrajinské krize

Moskva, Rusko,

Moskva, Rusko, Zdroj: Josef Stuefer, Flickr, CC BY 2.0

Evropská unie se vyhlášením nových protiruských sankcí fakticky postavila proti mírovému urovnání ukrajinské krize. Uvedlo to dnes ruské ministerstvo zahraničí v prohlášení k novému balíku sankčních opatření EU, která vstupují v pátek v platnost. Brusel by podle Moskvy měl Evropanům vysvětlit, proč chce riskovat konfrontaci.

„EU si tímto krokem fakticky zvolila cestou jdoucí proti procesu mírového urovnání vnitroukrajinské krize, jehož podpora se očekává od všech odpovědných sil v Evropě,“ uvádí se v oficiální ruské reakci.

„Brusel a vedoucí představitelé členských států EU by měli občanům EU jasně vysvětlit, proč je vystavují riziku konfrontace, hospodářské stagnace a ztráty pracovních míst,“ konstatuje se v prohlášení, které ruské ministerstvo zakončilo provoláním „Dejte konečně lidem šanci na mír“.

Za strategickou chybu a mylnou kalkulaci označil nové protiruské sankce Evropské unie ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin, odpovědný v ruské vládě za zbrojní a kosmický program. Cílem sankcí je podle něj vyvolat v Rusku nespokojenost obyvatel s politikou prezidenta Vladimira Putina.

„Netrestají jen zbrojní průmysl, ale celou zemi. Sankce proti finančnímu a těžebnímu sektoru mají zhoršit životní podmínky prostých Rusů,“ soudí vicepremiér. „Chtějí vyvolat masovou nespokojenost s politikou prezidenta Ruska, politikou znovusjednocení s Krymem, s našim národem, se spoluobčany. Je to strategická chyba,“ řekl Rogozin.

„Zavádět nová omezení a současně pověřit Evropskou komisi a zahraničně politickou službu EU vypracováním návrhů na jejich změnu, pozastavení nebo úplné zrušení znamená, že náš rádoby strategický partner nejen pracuje setrvačně, ale jeho jednání postrádá logiku a zdravý rozum,“ uvádí ruské ministerstvo a dodává, že nové protiruské sankce nezůstanou bez náležité reakce Moskvy.

Pět bank, tři zbrojovky, tři energetické firmy

Sankce EU, které mají vstoupit v platnost v pátek, zasahují údajně pět velkých ruských bank, tři zbrojovky a tři energetické společnosti s majoritní účastí státu. Sankční seznam osob, kterým EU zmrazila majetek a zakazuje vstup, se rozšíří o 24 jmen.

Rusko podle Rogozina na sankce odpoví, kosmické spolupráce se Západem se ale odvetné kroky týkat nebudou. „Jsme pragmatici a realisté a nebudeme poškozovat sami sebe,“ řekl ruský vicepremiér. Rozšíření sankcí dnes rovněž odsoudil stálý ruský zástupce při EU Vladimir Čižov. Krok Bruselu podle něj postrádá elementární logiku, protože ke zpřísnění sankcí dochází v době, kdy na východě Ukrajiny platí příměří.