Sarkozy zvládl první test po svém návratu

Nikolas Sarkozy

Nikolas Sarkozy Zdroj: CTK

Krajně pravicová Národní fronta (FN) Marine Le Penové nenaplnila očekávání a nezvítězila v prvním kole voleb do vedení departementů. Zabodovala však koalice pravicového Svazu pro lidové hnutí (UMP) Nicolase Sarkozyho a jeho spojenců. Exprezident tak prošel testem důvěry po návratu do politiky. Souboj o post stranického kandidáta do prezidentských voleb v roce 2017 však pro něj bude i tak náročný.

Aliance UMP získala 29 procent hlasů, FN 25 a vládní socialisté 22 procent. Le Penová hovoří o úspěchu, přestože jí průzkumy připisovaly o pět procent víc. Podpora fronty podle ní ukazuje, že lidé chtějí znovu získat svobodu. „Pošlete domů ty, co srazili Francii na kolena, a přiveďte k moci novou politickou generaci,“ vzkázala.

Někteří experti však míní, že větších úspěchů už strana nedosáhne. „Získala o deset procent více než ve volbách v roce 2011, ale její pokrok se zastavil. Zdá se, že dosáhla svého stropu,“ řekl Reuters Bernard Sananes z průzkumné agentury CSA.

I Sarkozy tvrdí, že Francouzi touží po změně. „Existují podmínky pro masivní návrat pravice a středu,“ podotkl. Vyloučil dohodu s Le Penovou v obvodech, kde se ve druhém kole střetnou zástupci fronty či svazu se socialisty. „Tato strana (FN) problémy Francie nevyřeší, naopak je zhorší,“ poznamenal. Zároveň však nedal doporučení voličům v místech, kde kandidáti UMP vypadli.

Premiér radil hlasovat proti pravici

Premiér Manuel Valls naopak vybídl občany, aby hlasovali proti krajní pravici i tam, kde už socialisté skončili. Zkritizoval šéfa UMP za to, že nezaujal stejný postoj. Jednota ohledně strategie nepanuje ani uvnitř svazu. Sarkozyho pravděpodobný rival v boji o Elysejský palác Alain Juppé považuje za prioritu porážku fronty.

Podle expertů vděčí UMP za úspěch hlavně spojení s centristy a k tomu nejvíce přispěl právě Juppé. „Sarkozy se sice hodně snaží, aby to vypadalo jako jeho vítězství, ale ve skutečnost zvítězila linie Juppého,“ uvedl politolog Thomas Guenole.