Savčenkovou zadrželi v ukrajinském parlamentu. Obvinění se vysmála

Nadija Savčenková u ruského soudu

Nadija Savčenková u ruského soudu Zdroj: ctk/ap

Nadija Savčenková
Nadija Savčenková při vynášení rozsudku u ruského soudu
Nadija Savčenková u ruského soudu
4
Fotogalerie

Ukrajinská poslankyně Naděžda Savčenková byla zadržena v ukrajinském parlamentu. Zadržení souvisí s obviněním z přípravy puče a teroristických činů, uvádějí ruská a ukrajinská média.

Ukrajinský parlament odsouhlasil vydání poslankyně Naděždy Savčenkové k trestnímu stíhání. "Předkládám vám předvolání k výslechu na kyjevskou policii," řekl po vydání Savčenkové podle serveru news.rambler.ru vyšetřovatel ukrajinské tajné služby. Ten předal Savčenkové i obvinění, oznámil, že je zatčena, a pobídl ji přejít k autu, které ji odveze do vazby. Savčenková projevila přání se projít, vyšetřovatel svolil, a tak poslankyně provázená agenty a novináři vyrazila pěšky k vazební věznici, vylíčil deník Ukrajinska pravda na svém webu s tím, že poslankyně se ještě dříve rozloučila s matkou.

Poslankyně obvinění odmítla. Tvrdila, že věděla o tom, že ji tajná služba sleduje, a tak jí schválně podstrčila náčrtek chystaného útoku na parlament, aby se SBU spolu s kamarády vysmála.

Vydání Savčenkové vyžadovalo souhlas nadpoloviční většiny, tedy nejméně 226 hlasů. Se stíháním podle agentury Interfax souhlasilo 291 poslanců, se zadržením 277 a s uvězněním 268 poslanců.

Ukrajinský generální prokurátor Jurij Lucenko 15. března obvinil poslankyni obvinil z toho, že připravovala útok na ukrajinský parlament. Prokuratura pak předala parlamentu žádost o její zbavení poslanecké imunity.

"Máme nesporné důkazy o tom, že ukrajinská poslankyně Savčenková plánovala, verbovala, osobně rozdávala rozkazy, jak provést teroristický útok tady v tomto sále," řekl  Lucenko během svého projevu v parlamentu patnáctého března. Použít během atentátu chtěla podle prokurátora granáty, miny a automatické zbraně.

Savčenková je bývalá ukrajinská pilotka bitevního vrtulníku Mi-24, která se do povědomí veřejnosti dostala především během války na Ukrajině, když ji 17. června 2014 zajali u vesnice Metalist proruští ozbrojenci. Následně ji předali Rusku, kde byla obviněna ze spoluúčasti na zabití dvou ruských novinářů. Na Ukrajinu se vrátila po dvouletém věznění v Rusku v roce 2016 výměnou za dva Rusy vězněné Kyjevem.