Úpadek dolů v Donbasu ještě urychlila válka. Prohlédněte si obrazy jejich zkázy

Důl Junokom Jenakijevo v Donbasu

Důl Junokom Jenakijevo v Donbasu Zdroj: Viktor Mácha

Důl Jižní Horlivka v Donbasu
Důl Kondratěvka Horlivka v Donbasu
Důl Lenin v Donbasu
Důl Lenin v Donbasu
Důl Lidievska u Donětsku
14
Fotogalerie

Tradice těžby uhlí na východě Ukrajiny v doněcké oblasti trvá přes sto let. V poslední době kvůli rusko-ukrajinskému konfliktu ale chřadne a v provozu je pouhý zlomek z bývalých téměř 150 dolů.

Uhlí v doněcké oblasti bylo objeveno již v roce 1721, první doly ale vznikly až koncem 19. století, ruku v ruce s rozvojem železnice. Ta do zemědělského kraje dopravila průmyslovou revoluci.

Rozvoj pak šel neuvěřitelně rychle a již v roce 1913 produkovaly doly v okolí Doněcku téměř devadesát procent veškerého ruského a později sovětského uhlí . Trend trval až do sedmdesátých let minulého století.

"V roce 2012, kdy jsem východní Ukrajinu navštívil, působil Donbas silně postapokalypticky. Jen těžko ale soudit, jak vypadá dnes. Ze všech 136 dolů jich na okupovaném území pracuje pouhých sedm. Většina ostatních šachet byla uzavřena, nebo vážně poškozena během rok trvajícího konfliktu," uvedl ke svým fotografiím z východu Ukrajiny Viktor Mácha.

Již v roce 2012 působila celá oblast Horlivky, Doněcku a Jenakijeva beznadějně. "Staré doly pamatující éru první stalinské pětiletky se surově zařezávaly do dávno odumřelé krajiny zvrásněné nekonečnými haldami a těžními věžemi. Na místech zrušených šachet vznikaly ilegální výkopy, tzv. kopanky, ve kterých propuštění horníci dolovali poslední zbytky uhlí. Klopýtali jsme po umělých horách hlušiny a skrývali se před všudypřítomnou ochrankou," vzpomíná na svou reportážní cestu Mácha.

Více fotografiíí najdete zde