Sbližování s Moskvou. Řecko prý plánuje ekonomickou spolupráci s Ruskem

Řecký premiér Alexis Tsipras (vlevo) a ruský prezident Vladimir Putin při setkání v Moskvě (archivní foto z 8. dubna 2015)

Řecký premiér Alexis Tsipras (vlevo) a ruský prezident Vladimir Putin při setkání v Moskvě (archivní foto z 8. dubna 2015) Zdroj: CTK

Řecký premiér Alexis Tsipras dnes telefonicky hovořil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o "energetické a ekonomické spolupráci" mezi oběma zeměmi.

Tsipras jednal s Putinem o „otázkách spolupráce mezi oběma zeměmi v sektorech energetiky a podnikání“ i s ohledem na účast řeckého premiéra na ekonomickém summitu v Petrohradě, který se koná od 18. do 20. června.

Atény, které jsou uprostřed složitých jednání s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) o možnostech odblokování úvěrové pomoci výměnou za tvrdší ekonomická opatření, čelí ohledně sbližování s Ruskem kritice jak svých evropských partnerů, tak i Spojených států.

Brusel i Washington netají obavy ze snah Moskvy o podkopání evropské jednotky ohledně tvrdého přístupu spojeného s finančními sankcemi proti Rusku kvůli jeho podílu na destabilizaci východní Ukrajiny.

Nový plynovod ve hře

Moskva hovoří o zmírnění odvetných opatření na dovoz evropského zboží v případě řeckého ovoce a zeleniny. Rovněž chce vybudovat nový plynovod přes Turecko do Řecka a dostat se tak se svým plynem k chudému jižnímu křídlu EU.

Kreml uvedl v prohlášení, že rozhovor byl zaměřen na „praktická opatření týkající se realizace dohod uzavřených během nedávné návštěvy Alexise Tsiprase v Rusku. A to se týká právě hlavně zmíněného plynovodu.

Plynovod, který je stále ještě ve stádiu návrhu, protože žádná závazná smlouva ještě podepsána nebyla, má kompenzovat opuštění dalšího projektu South Stream do Evropské unie, který zablokovala Evropská komise.

Financial Times: Řecko je krok od platební neschopnosti