Schodek řeckého rozpočtu asi přesáhne devět procent HDP

Schodek řeckého rozpočtu by mohl do konce roku překonat hranici devíti procent hrubého domácího produktu. Atény přitom dosud doufaly, že udrží růst zadlužení na nižších hodnotách. Informoval o tom deník Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na vládní zdroj.

„Pravděpodobně překonáme devět procent, zatímco zpomalení ekonomiky dosáhne asi šesti procent. První odhady rozpočtového schodku se pohybují okolo 9,2 procenta,“ řekl deníku zdroj. „Naším hlavním problémem zůstává vybírání daní,“ dodal s tím, že za poslední dva měsíce letošního roku vláda očekává výběr 12 miliard eur, výsledná částka by se ale mohla pohybovat až o dvě miliardy níže.

Vůdce konzervativní Nové demokracie Antonis Samaras dnes potvrdil část této informace, když prohlásil, že hospodářství zpomalí o šest procent oproti dosud předpokládaným 5,5 procenta.

Vláda ale navzdory horšímu ekonomickému výhledu nechystá další úsporné kroky. „Nyní žádné další kroky neplánujeme. Řešení je v uplatňování již existujících opatření. Vše bude jasnější na koci tohoto týdne, až se do Atén vrátí trojka,“ dodal zdroj WSJ.

Inspektoři trojky, tedy Evropské unie, Mezinárodního měnového fondu a Evropské centrální banky by měli dorazit v pátek a začnou prověřovat, zda Řecko provádí dohodnuté rozpočtové škrty. Až pak uvolní osmimiliardovou tranši půjčky, která byla zadržena poté, co bývalý premiér Jorgos Papandreu vyhlásil plán na uskutečnění referenda o setrvání země v eurozóně.

Nyní Evropská komise platbu podmiňuje tím, že premiér Lucas Papademos, jeho předchůdce Papandreu, šéf koaličních konzervativců Samaras a ministr financí Evangelos Venizelos podepíší prohlášení, v němž se zavážou k nezbytným úsporným krokům. Samaras ale podobný dokument odmítá podepsat.