Schůzka o Ukrajině přinesla pokrok a dohodu o demarkační linii

ministři zahraničí Laurent Fabius (Francie), Pavlo Klimkin (Ukrajina), Frank-Walter Steinmeier (Německo) a Sergej Lavrov (Rusko) na procházce před jednáním v Berlíně (archivní snímek)

ministři zahraničí Laurent Fabius (Francie), Pavlo Klimkin (Ukrajina), Frank-Walter Steinmeier (Německo) a Sergej Lavrov (Rusko) na procházce před jednáním v Berlíně (archivní snímek) Zdroj: ctk

V Berlíně v noci skončila schůzka ministrů zahraničí Ruska, Ukrajiny, Francie a Německa. V rozhovorech o ukrajinské krizi bylo dosaženo pokroku, Kyjev a Moskva se například shodly na postupu při stažení těžkých zbraní a vytvoření demarkační linie, citovaly světové agentury z prohlášení šéfa německé diplomacie Franka-Waltera Steinmeiera.

Steinmeier již na úvod jednání vyzval znesvářené strany, aby usilovaly o kompromis. „Mohu jen doufat a vyzvat všechny strany ke konstruktivním jednání, aby bylo dnes dosaženo výsledku,“ řekl podle DPA šéf německé diplomacie.

Rusko v Berlíně zastupoval ministr zahraničí Sergej Lavrov, Ukrajinu jeho kolega Pavlo Klimkin a z Paříže přicestoval francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. Cílem rozhovorů bylo dohodnout se na způsobu naplnění loňských ujednání z Minska o klidu zbraní na východě Ukrajiny. V zemi se ale i přes příměří opět v posledních dnech rozhořely tvrdé boje, především pak o letiště v Doněcku.

Situace na východě Ukrajiny se dnes řešila i v Radě bezpečnosti OSN. Nový mírový návrh ruského prezidenta Vladimira Putina k řešení krize na Ukrajině je jen plánem vojenské okupace a udržení území pod kontrolou proruských separatistů, uvedla v Radě bezpečnosti americká velvyslankyně při OSN Samantha Powerová.

„Plán usiluje o legalizaci územních zisků, kterých separatisté dosáhli v září, a také ruských vojáků a vybavení na území Ukrajiny,“ řekla Powerová. „Strhněme závoj Putinova mírového plánu a nazvěme ho tím, čím je - ruským okupačním plánem,“ řekla Powerová během zvláštního zasedání vrcholného orgánu OSN.