Šéf NATO pochválil Turecko, je to prý „vážený a silný“ člen aliance

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg Zdroj: CTK

Severoatlantická aliance vítá zvýšené úsilí Turecka v boji s radikály z organizace Islámský stát (IS) v Sýrii. Po setkání s tureckým ministrem zahraničí Mevlütem Çavuşogluem to dnes uvedl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Znovu také odsoudil červencový zmařený pokus o puč v zemi.

V boji se sunnitskými radikály je podle Stoltenberga klíčové poskytnout potřebný výcvik místním obyvatelům, aby dokázali s IS sami bojovat. Ankaru označil za „silného a váženého“ člena aliance. Turecká armáda 24. srpna vstoupila na syrské území a podle vlastního prohlášení společně se syrskými protivládními povstalci, které podporuje, .

Stoltenberg dorazil na návštěvu Turecka už ve čtvrtek a to poprvé od červencového zmařeného pokusu o vojenský převrat v zemi. Generální tajemník aliance se před ministrem zahraničí setkal už i s prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem či premiérem Binalim Yildirimem.

Po čtvrtečním setkání s hlavou státu Stoltenberg uvedl, že Turecko se „může spolehnout na podporu NATO“. Znovu také odsoudil pokus o puč v zemi. „Každý útok na demokracii v každé z našich (členských) zemí je útokem na základy naší aliance,“ uvedl. Ankara v minulosti několikrát Západu vyčetla nedostatek solidarity po zmařeném puči.

S ministrem zahraničí Stoltenberg hovořil také o napětí mezi Ankarou a Berlínem kvůli nedávnému rozhodnutí tureckých úřadů nedovolit cesty německých poslanců na leteckou základnu aliance Incirlik, která je klíčová v boji proti IS. Ankara se tak rozhodla kvůli nedávno přijaté rezoluci Spolkového sněmu, v níž poslanci masakry Arménů z roku 1915 označili za genocidu.

Už ve čtvrtek ale Turecko oznámilo, že začátkem října německým zákonodárcům návštěvu umožní. Říjnový termín dnes po jednání se Stoltenbergem potvrdil znovu také Çavuşoglu.