Ankara žádá po Bruselu rychlejší přísun peněz na zvládání migrace

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zdroj: CTK

Turecko chce rychlejší přidělování finanční pomoci, kterou jí Evropská unie slíbila na řešení migrační krize. Po jednání s šéfkou unijní diplomacie Federikou Mogheriniovou a komisařem pro rozšíření Johannesem Hahnem to řekl turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu. Zároveň uvedl, že Ankara chce konkrétní harmonogram pro zavedení bezvízového styku.

Pomoc až za šest miliard eur (162 miliard korun) a zrušení víz pro Turky pro cesty do EU slíbil Brusel Ankaře výměnou za pomoc se zvládáním migrační krize. Původně dohodnutý termín pro bezvízový styk byl začátek července, ale pokud Ankara splní 72 podmínek. Turecko tvrdí, že požadavkům již vyhovělo. Bruselu se nelíbí mimo jiné turecké protiteroristické zákony či spolupráce soudů s unijními státy a spolupráce s Europolem.

Komisař Hahn dnes na tiskové konferenci v Ankaře uvedl, že věří v dohodu s Tureckem o bezvízovém styku. Načasování ale podle něj závisí na Turecku. Mogheriniová v této souvislosti podle médií také řekla, že EU bude v jednání o bezvízovém styku s Ankarou pokračovat.

Hahn se vyjádřil i k otázce financí přislíbených Ankaře na pomoc pro tři miliony uprchlíků, kteří žijí nyní v táborech v Turecku. Podle něj již bylo z celkových tří miliard eur, které slíbila EU Ankaře do konce příštího roku, vyčleněno na projekty 2,2 miliardy. Do konce září mají být podle Hahna podepsány kontrakty v celkové hodnotě jedné miliardy eur.

Komisař Hahn též v Ankaře řekl, že tento měsíc EU podepíše s tureckým ministerstvem školství dohodu o poskytnutí 300 milionů eur (asi 8,1 miliardy korun) na pomoc se vzděláváním pro děti uprchlíků v Turecku.

Zástupci EU dnes v Ankaře hovořili také o vstupních jednáních Bruselu s Tureckem, která se vedou od roku 2005. Hahn a turecký ministr pro evropské záležitosti Ömer Çelik se vyslovili pro otevření 23. a 24. kapitoly jednání, které se týkají mimo jiné justice a lidských práv. Podle Hahna komise začala s přípravami, ale rozhodnutí je na členských zemích.

Od zahájení rozhovorů o vstupu Turecka do EU v říjnu 2005 byla uzavřena jen jedna z celkem 35 kapitol, do nichž je jednání podle tematických okruhů rozděleno. Rozhovory byly dlouho zamrzlé kvůli nedodržování svobody projevu a porušování lidských práv v Turecku. Jednání blokoval i Kypr, respektive jeho řecká část, která považuje Ankaru za okupanta severní části kyperského ostrova. Výměnou za pomoc při zvládání migrační krize Brusel slíbil Ankaře i oživení vstupního procesu.