Šéf opozičních konzervativců v Řecku se po referendu vzdal vedení

Řecký expremiér Antonis Samaras

Řecký expremiér Antonis Samaras Zdroj: CTK

Šéf řecké opoziční strany Nová demokracie Antonis Samaras v neděli večer odstoupil z funkce. Učinil tak po konání referenda, ve kterém voliči odmítli přistoupit na dohodu s eurozónou o další finanční pomoci Řecku výměnou za reformy. Samaras prosazoval přijetí podmínek jako jediné záchrany pro setrvání země v eurozóně.

Samaras prohlásil, že jeho konzervativní strana potřebuje nový začátek. Zařadil se tak po bok bývalého šéfa řeckých socialistů Evangelose Venizelose, který odstoupil již minulý měsíc, aby umožnil své straně nové, energetičtější vedení.

Samaras a Venizelos byli páteří předchozí vládní koalice, která výrazně prohrála v lednových parlamentních volbách. V následujících měsících, kdy nový kabinet premiéra Alexise Tsiprase vedl vyjednávání s mezinárodními věřiteli, volební preference konzervativců a socialistů se dál výrazně snižovaly.

Výsledek referenda pak ukázal, že Tsiprasova politika má stále velkou oporu u voličů. Na jeho výzvu, aby lidé odmítli podmínky věřitelů v referendu, mu vyšli vstříc s více než 61 procenty hlasů.